Prezentacija ideja urbanističkog rješenja trga ispred Pozorišta mladih

U prostorijama Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' održan je u utorak, 15. januara 2019. godine sastanak sa građanima na kojem su predstavljene ideje urbanističkog rješenja prostora trga ispred sarajevskog Pozorišta mladih koji će nositi naziv Trg kulture Jurislav Korenić.

Sastanak je vodio predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' Dževad Jusić, a osim članova Savjeta MZ i zainteresiranih građana, među kojima su bili i članovi Društva prijatelja grada Sarajeva, prisustvovali su i predstavnici Općine Centar, kao i Asocijacije arhitekata u BiH.

 

Uvodne napomene dao je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je zajedno sa Savjetom MZ ''Trg oslobođenja-Centar'' i inicirao ovaj interaktivni dijalog sa građanima, naglasivši da se prije pokretanja bilo kakvih daljih aktivnosti na ovom lokalitetu želi građanima predstaviti idejno rješenje i čuti njihova mišljenja, prijedloge i sugestije, a o mogućem i najboljem rješenju će odlučivati struka, građani, nadležne institucije i svi drugi relevantni subjekti.

 

Podsjetivši da je ova lokalna zajednica finansirala nedavno uređenje prostora trga ispred Pozorišta mladih gdje je nekada bilo parkiralište, načelnik je kazao da je želja i namjera Općine Centar da se prostor ovog trga u strogom centru grada proširi i dalje uredi te integralno uveže sa Trgom Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta kako bi postao prepoznatljivo mjesto susreta i kulturnih dešavanja. Uz to se planira i izgradnja javne podzemne garaže ispod Trga kulture Jurislav Korenić. U cilju realizacije takve zamisli postoji ideja da se ukloni zgrada starog hotela ''Pošta''. Naime, prema mišljenju Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu, zgrada hotela ''Pošta'' je zbog dotrajalosti konstruktivno nestabilna te sugerišu njeno uklanjanje.

 

Nakon što je Eldina Šehović iz općinske Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje predstavila osnovne ideje urbanističkog rješenja trga ispred Pozorišta mladih, prisutni građani su uputili više pitanja, posebno u vezi sa statusom zgrade hotela ''Pošta'' sa aspekta zaštite kulturno-historijske graditeljske baštine u gradskoj ambijentalnoj cjelini, kao i izgradnjom podzemne garaže, njenih kapaciteta i mogućih efekata na saobraćaj u Kulovića ulici te ekoloških i drugih uticaja na okolne objekte i njihove stanovnike.

 

Na kraju sastanka načelnik je kazao da će naredni susret sa građanima o ovoj temi biti upriličen u roku od 60 dana, a sve u cilju iznalaženja najboljeg rješenja ovog važnog prostora u centru grada koje bi bilo u interesu lokalne i šire društvene zajednice i svih njenih građana.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti