Potpisan ugovor o zakupu poslovnih prostorija sa Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je sa predsjednikom Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH Alminom Zrnom ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Koševo 7. Potpisivanju ugovora su u ime Udruženja prisustvovale i Amra Zulfikarpašić, koja također obavlja i funkciju vijećnice u Općinskom vijeću Centar, te genaralna sekretarka Udruženja Miomirka Mila Melank.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 25. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2018. godine, na prijedlog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića donijelo odluku kojom se općinskom načelniku daje saglasnost da sa Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH zaključi ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Koševo 7, površine 37 kvadratnih metara, na period od dvije godine pod povoljnijim uvjetima.

 

Ajnadžić je istakao da je Općina Centar uvijek spremna podržati rad umjetnika s ciljem poboljšanja, kako njihovog položaja, tako i umjetničke scene u ovoj lokalnoj zajednici.

 

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH je krovna profesionalna/strukovna organizacija likovnih umjetnika koji se bave primijenjenom umjetnošću i dizajnom u Bosni i Hercegovini. Umjetnici su dobrovoljno udruženi radi ostvarivanja svojih profesionalnih prava i interesa, kao i zbog promocije i učešća u kulturnom, umjetničkom, javnom i političkom životu.

 

Udruženje je osnovano 1954. godine, te je nakon prekida rada od 1992. ponovo registrovano 1996. godine. Navedeno udruženje je član međunarodnih asocijacija grafičkih i industrijskih dizajnera ICO-D i Balkanske mreže dizajnera, a trenutno broji 265 članova u sekcijama: grafički dizajn, fotografija, enterijer, industrijski dizajn, modni dizajn, kostimografija i scenografija, dizajn multimedija, unikatno oblikovanje, restauracija i teorija dizajna.

 

Misija Udruženja je unapređenje, stimulacija i razvoj primijenjenih likovnih umjetnosti i dizajna u BiH.

 

Predsjednik Zrno je u svoje lično, i u ime svih članova Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH izrazio zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću što su pokazali razumijevanje i uvažili zahtjev za dodjelu u zakup poslovnih prostorija koje će se koristiti za izložbe, radionice, predavanja, edukaciju, prezentaciju i prodaju autorskih djela članova, što će zasigurno  poboljšati položaj umjetnika, te unaprijediti razvoj lokalne dizajnerske i umjetničke scene.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti