Izložbu u čast Kemala Montena finansijski podržala i Općina Centar

Sinoć je u Štrosmajerovoj ulici u općini Stari Grad svečano otvorena izložba pod naslovom “Jedne noći u decembru”, posvećena 70. godišnjici od rođenja velikog sarajevskog i bh. umjetnika i kantautora Kemala Montena.

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića otvaranju izložbe je prisustvovala njegova pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić. Izložbu je, između ostalih, finansijski podržala i Općina Centar sa iznosom od 10.000 KM.

 

Izložba je postavljena središnjim dijelom pomenute ulice, od Katedrale do hotela Central, gdje su organizatori postavili 12 samostojećih elemenata na kojima je napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena. Zahvaljujući razumijevanju porodice Monteno, koji su ustupili svoju privatnu porodičnu zbirku, svi posjetitelji su bili u prilici vidjeti, osim fotodokumentacije sa turneja i brojnih nastupa, novinske članke i kritičku literaturu, LP produkciju kao i brojne druge značajne izložbene eksponate, ali i dio bogate zaostavštine ovog velikog umjetnika, koju čine privatne fotografije nastale u krugu njegove porodice i druženja sa prijateljima. 

 

Autorica ove izložbe je Amina Abdičević, dok je za grafički dizajn bio zadužen Branko Dursum.

 

Kemal Monteno je preminuo u zagrebačkoj bolnici Rebro u 67. godini života 21. januara 2015. godine, od komplikacija nastalih zbog teške infekcije nakon transplantacije bubrega.

 

Kemal Monteno je jedno vrijeme također obavljao i dužnost vijećnika Općinskog vijeća Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti