Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U petak, 21. decembra 2018. godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Na dnevnom redu ove sjednice bio je Prijedlog budžeta Općine Centar za 2019. godinu. Predloženi dokument nije dobio potrebnu podršku većine prisutnih vijećnika. Stoga će biti pripremljena Odluka o privremenom finansiranju Općine Centar o kojoj će se Vijeće izjasniti krajem decembra ove ili početkom januara naredne godine.

 

Usvojen je Program rada Općinskog vijeća Centar za 2019. godinu, sa prijedlozima koje su prihvaćeni na ovoj sjednici.

 

Izmjene i dopune Odluke o visini komunalnih taksi

Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Odluke o visini komunalnih taksi na području općine Centar, koja datira iz 2013. godine. Izmjenama i dopunama je izvršeno usklađivanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo iz juna 2018. godine, kao i sa važećom Odlukom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar.

Izmjenama Odluke o visini komunalnih taksi smanjena je visina godišnje takse koju plaćaju fizička i pravna lica za isticanje firme, oznake, natpisa i slično po određenim djelatnostima, a u zavisnosti od zone gdje se djelatnost obavlja, čime će biti od 15 do 20% smanjen prihod Općine po osnovu komunalnih taksi. Ovim izmjenama je također definisano da je Općina isključivi nosilac prihoda po tom osnovu, jer je do sada 85% ovih prihoda pripadalo Općini, a 15% Gradu Sarajevo.

 

Izmjene i dopune regulacionih planova

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Zetra'' – zona sporta i rekreacije koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju 15 dana. Plan obuhvata površinu 22,9 ha, a izmjenama i dopunama se pristupa u cilju preispitivanja mogućnosti i stvaranje preduvjeta za modernizaciju sportskih objekata i uvođenje novih sadržaja. U tom kontekstu je i preispitivanje svih aspekata modernizacije Olimpijskog stadiona na Koševu u skladu sa standardima FIFA i UEFA te izgradnje objekata koji upotpunjavaju sportsko-rekreacioni kompleks kao što su hotel, trgovački centar, bazeni, javne garaže i drugo. Također se žele preispitati mogućnosti za povećanje građevinskih površina Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, kao i mogućnosti planiranja polazne stanice za žičaru do lokaliteta Nahorevo-Nahorevska brda.

Usvojena je Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ''Crni Vrh'' – zona rezidencijalnog stanovanja. Plan obuhvata površinu od 1,5 ha, a izmjene se rade u cilju stvaranja planskog preduvjeta za realizaciju izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u zoni rezidencijalnog stanovanja gdje je započeta gradnja objekata UNIS-a, izvedena u grubim građevinskim radovima.

Vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Čobanija'' (poslovni objekat na dio k.č. 798/1, 799 i 800 K.O. Sarajevo VII). Ovim regulacionim planom formirana je građevinska parcela na kojoj je planirana izgradnja jednospratnog poslovnog objekta sa javnim toaletom. Cilj izmjena i dopuna plana je da se omogući povećanje vertikalnih gabarita objekta na tri sprata.

Na ovoj sjednici predlagač je povukao Nacrt odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar – Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana.

 

Građevinsko zemljišta

Vijeće je donijelo odluku o prihvatanju ponude TRUST-INVEST d.o.o. Sarajevo za prodaju 1/3 idealnog dijela nekretnine u vlasništvu Općine Centar, u svrhu rekonstrukcije, dogradnje, nadogradnje i nove izgradnje objekata u ulici Čobanija, Hamdije Kreševljakovića i šetališta uz Miljacku, a radi formiranja jedinstvene građevinske cjeline. U tom cilju donesena je i odluka da se neposrednom pogodbom proda pomenutoj firmi i 313 m2 neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Centar.

Donesena su rješenja o izmjeni Rješenja Općinskog vijeća donesenog u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu legalizacije stambenog objekta u ulici Aleksandra Puškina 10, kao i Rješenja donesenog u postupku dodjele neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu provođenjem Javnog konkursa u svrhu izgradnje poslovnog objekta A1 namijenjenog za javne sadržaje a koji je orijentisan na ulicu Muhameda Hadžijahića.

 

Podrška stambenom zbrinjavanju mladih

Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Odluke o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina. Izmjene i dopune imaju za cilj da što više mladih dobije ovu vrstu podrške, pa je tako sada propisano da se to odnosi na mlade do 38 godina života sa prebivalištem na području Centra bez obzira na kontinuitet prebivališta (prije je bilo pet godina). Osim refundiranja troškova poreza na promet nekretnina sada se omogućava i refundiranje troškova PDV. Izmjenama Odluke odobreni iznos po pojedinačnom zahtjevu je povećan na iznos do 5.000 KM.

 

Općinsko vijeće je usvojilo i izmjenu Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar. Izmjena se odnosi na uvođenje neparnog broja članova savjeta u onim mjesnim zajednicama gdje to nije bio slučaj, tako da bi se sada broj članova savjeta u tim mjesnim zajednicama povećao za jednog člana, a na osnovu broja stanovnika/birača na određenom mjesnom području, te broja mjesnih područja.

 

Vijeće je odlučilo da, nakon provedenog postupka javnog oglašavanja, dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u ulici Hiseta 1 (visoko prizemlje), površine 113 m2, sa iznosom zakupnine od 9,20 KM/m2 mjesečno i poslovne prostorije u ulici Maršala Tita 54 (suteren), površine 31 m2, sa iznosom zakupnine od 24,40 KM/m2 mjesečno.

 

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na Nacrt memoranduma o zajedničkim aktivnostima na kandidovanju i realizaciji projekata Općine Centar putem fondova Evropske unije, kojeg bi zaključili Općina i kompanija FEGRACON UG iz Minhena,  koju zastupa generalni direktor UDO Wilhelm Grafe. Shodno Memorandumu ova kompanija će besplatno pružati konsultantske usluge i druge vrste podrške projektima koje će Općina Centar kandidovati kod fondova Evropske unije.

 

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća utvrđen je Nacrt strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019-2022. godine koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju 30 dana.

 

Usvojene su i izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće, dodataka na plaću i naknada plaće izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika Općine Centar. Usvojena je i predložena dopuna Odluke o naknadama vijećnicima, članovima radnih tijela i članovima Općinske izborne komisije.

 

Općinskim vijećnicima su prezentirane informacije o aktuelnim pitanjima i problemima realizacije projekata izgradnje i održavanja vodovodnog sistema za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selje, kao i realizacije projekata izgradnje i održavanja kosog lifta u naselju Ciglane.

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti