Realizacija projekta „Pozorište bez prepreka“

Zahvaljujući saradnji Asocijacije XY, Udruženja „Novis“, Kamernog teatra 55 i Općine Centar, kroz projekat „Pozorište bez prepreka“, od kraja januara naredne godine slijepe i slabovidne osobe će moći pratiti posebno prilagođene pozorišne predstave na repertoaru Kamernog teatra 55 kao dio socijalne inkluzije.
Realizacija projekta „Pozorište bez prepreka“

Jedna od prioritetnih oblasti djelovanja uvrštenih u Strategiju razvoja Općine Centar 2016.-2022. je socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom, uključujući slijepe i slabovidne osobe.

 

-Krajem decembra ove godine, kada je božićna pauza u Kamernom teatru 55, planiramo postaviti kabinu u kojoj će tokom trajanja pozorišne predstave za slijepe i slabovidne osobe glumci ili glumice putem audio deskripcije opisivati dešavanja na sceni. Glumci zajedno sa ostalim osobljem teatra će također biti domaćini slijepim i slabovidnim i vodiči od ulaza do njihovih sjedala. Prije početka predstave ove osobe će imati priliku da čulom dodira osjete materijale korištene za scenografiju i kostime te ambijent same scene. Broj posjetilaca iz ove kategorije nije ograničen i ulaz za slijepe i slabovidne osobe na 15 predstava u Kamernom teatru 55 je besplatan, objasnila je Dajana Pašić, glasnogovornica Asocijacije XY.

 

Osim prilagodbe radnog prostora za naratora, također je planirano opremanje Kamernog teatra 55 tehnikom koja je neophodna za provedbu prakse audio deskripcije, priprema narativnih predložaka audio deskripcije i prevod pozorišnih letaka repertoarskih predstava na Brailleovo pismo.

 

Kako u Bosni i Hercegovini i Sarajevu nema namjenskog pozorišta za slijepe i slabovidne osobe javila se ideja da se krene u realizaciju projekta „Pozorište bez prepreka“ gdje je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović prihvatio ideju da budu prvo pozorište u BiH koje će u ovom pionirskom projektu prilagoditi svoje predstave slijepim i slabovidnim licima, čime se postiže direktna socijalna inkluzija slijepih i slabovidnih osoba kroz njihovo prisustvo pozorišnim predstavama. Tokom proteklog perioda započele su probe dramaturga i glumaca na pripremi narativnih predložaka audio deskripcije predstava, kako bi slijepi bolje i lakše pratili radnju predstave. Audio deskripcijom se na slikovit način opisuje atmosfera, enterijer, kostimi, izrazi lica i sve ono što slabovidne i slijepe osobe ne mogu doživjeti u predstavi. Ovo je jedan od 30 dosadašnjih projekata koje je uspješno realizovala Asocijacija XY u saradnji sa općinama i lokalnim zajednicama iz cijele Bosne i Hercegovine. Procjenjuje se da u BiH živi oko 5000 slijepih i slabovidnih lica od čega u Kantonu Sarajevo ih je između 450 i 500.

 

Projekat „Pozorište bez prepreka“, kojeg realizuje Asocijacija XY u saradnji sa Udruženjem „Novis“, je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti