Općina Centar će nastaviti sa realizacijom projekta obuke za programere i naredne godine

Pod pokroviteljstvom Općine Centar prvih šest mjeseci ove godine trajala je obuka za programere s ciljem prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija (IT).

Tim povodom je općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić u prostorijama Općine Centar u srijedu 5. decembra 2018. godine upriličio sastanak sa polaznicima programa obuke gdje je ponovljen stav da će Općina Centar nastaviti sa realizacijom ovog jako dobrog projekta i naredne godine.

 

-Kada pokrenete pilot projekat, kao što je ovaj, uvijek postoje okolnosti i dešavanja na koja ne možete računati, ali koje možete preduprijediti i izbjeći u budućnosti. Nesporazum koji se javio sa predstavnicima firme „ATIA“, koja je odabrana tenderskom procedurom, nas neće pokolebati da ovaj, visoko u vrhu prioriteta, projekat nastavimo i ubuduće, posebno zbog mladih koji mogu na taj način obezbijediti svoju egzistenciju. Pomenuta firma nije ispunila uslove koji su dogovoreni potpisanim ugovorom i stoga nije odobrena isplata tranše od 40.000 KM, dok proces ne završe do kraja. Čestitam svima na zalaganju i poručujem da ćemo podržati nastavak edukacije polaznika koji sada nisu uspjeli položiti svih pet zadanih modula. Općina Centar stoji uz kandidate koji su položili neke od modula i mi ćemo im pomoći da ovaj proces završe do kraja. Također, vrlo brzo planiramo pokrenuti proceduru izgradnje IT parka, što će najviše odgovarati programerima, objasnio je načelnik Ajnadžić koji je ovom prilikom najavio koje će sve izmjene i dopune usvojiti za projekat naredne godine, a koje podrazumijevaju da će visokoškolske ustanove voditi obuku budućih kandidata, te da će osim visokoobrazovanih također biti uključene i osobe za završenom srednjom školom.

 

Također, biće pooštreni kriteriji za upis i oni koji odustanu svojom voljom bez opravdanih razloga morat će vratiti uloženi novac u njihovu prekvalifikaciju...  

 

Na obavljenom testiranju koje je provela pomenuta firma odabrana su 34 kandidata koji su pohađali proces prekvalifikacije od čega je pet kandidata uspjelo položiti svih pet modula obuhvaćenih projektom, dok je 11 kandidata imalo djelomičan uspjeh.

 

Polaznici prekvalifikacija za programere su ovom prilikom imali najviše zamjerki na stručnost predavača, vrlo kratak vremenski rok za savladavanje određenih programskih jezika poput Java Script, te veliku težinu zadataka za polaganje modula.

 

Ovom prilikom je istaknuto da u vrhu prioriteta za Općinu Centar i načelnika Ajnadžića su i projekti podrške pokretanju  start up biznisa za mlade, te za članove porodica šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, subvencioniranje troškova poslodavcima za zapošljavanje mladih sa Centra, te podsticaji i beskamatna kreditna linija koju dajemo poslodavcima za unapređenje poslovanja za što je u budžetu Općine Centar obezbijeđeno gotovo 8 miliona KM.

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti