Uklanjanje arhitektonskih barijera u objektu Druge gimnazije

Učenice Druge gimnazije Sarajevo Zerina Kalić i Farah Muftić na časovima „Građanskog obrazovanja, demokratije i ljudskih prava“, pod mentorstvom profesorice Ismete Trepalovac obradile su temu „Arhitektonske barijere osoba umanjenih tjelesnih mogućnosti“.

-Sa ovako dobrom idejom ove dvije vrsne učenice su pobijedile na općinskom takmičenju i njihova želja je bila da realizuju projekat uklanjanja arhitektonskih barijera u njihovoj školi. Pod mojim mentorstvom i uz podršku direktora škole Seida Alibegovića nastavile su rad na ovom projektu gdje su ostvarile kontakte sa profesorom Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu dr. Emirom Fejzićem, koji je pokazao interes za ovaj problem. Na održanoj svečanosti u hotelu Evropa, na kojoj  je prisustvovao i načelnik Ajnadžić, dekan  Arhitektonskog fakulteta Mevludin Zečević je uručio direktoru Alibegoviću izvedbeni projekat koji se odnosi na izgradnju kosine, lifta i toaleta za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima u Drugoj gimnaziji, a kojeg su uradili studenti pete godine. Danas su ove dvije učenice studentice Medicinskog fakulteta u Sarajevu, pojasnila je Trepalovac.

 

Tim povodom je direktor Druge gimnazije u Sarajevu Seid Alibegović posjetio načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića koji je obećao finansijsku pomoć kao sufinansijer realizacije ovog projekta.

 

– Pošto se objekat Druge gimnazije nalazi na području općine Centar načelnik Ajnadžić je obećao da će Općina participirati u realizaciji ovog projekta, na čemu mu se posebno zahvaljujem. Na osnovu njegovog naloga također su u našu školu dolazile ekipe građevinara koje su uzele potrebne mjere i podatke za početak realizacije uklanjanja arhitektonskih barijera za nesmetan pristup našim učenicima koji imaju poteškoća u kretanju. Kroz ovaj projekat riješit ćemo problem prilaza, odnosno stepenica i lift koji treba biti ugrađen za šta nam je potrebno između 50.000 i 70.000 KM. Planiramo tražiti finansijsku pomoć i od drugih gradskih općina sa čijih područja dolaze naši učenici poput općina Novi Grad, Vogošća, Stari Grad i Novo Sarajevo, i vjerujem da će svi načelnici dati podršku u ovom projektu. Također u razgovoru sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom dobili smo obećanje da će Gradska uprava također finansijski učestvovati u ovom projektu, objasnio je Alibegović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti