Udruženje „Oaza“ realizira projekat „Jačanje kompetencija za samostalan život osoba sa intelektualnim teškoćama“

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ realizira projekat „Jačanje kompetencija za samostalan život osoba sa intelektualnim teškoćama“. Pomenuti projekat je finansijski podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Osobe sa intelektualnim teškoćama uglavnom žive na rubu siromaštva i prepušteni su stalnoj brizi roditelja koji zbog teške finansijske situacije nisu u mogućnosti pružiti im adekvatnu socijalnu uključenost, edukaciju i terapiju koja će im unaprijediti opće zdravstveno stanje. Osnovni cilj ovog projekta je omogućiti da osobe sa intelektualnim teškoćama, sa područja općine Centar, unaprijede psihofizičko zdravlje, povećaju svoju socijalnu uključenost u lokalnu zajednicu i unaprijede radno i kreativno stvaralaštvo.

 

Implementacija projekta odvija se kroz dvije ključne faze i to psihosocijalnu podršku za porodice i korisnike Udruženja „Oaza“ i edukaciju iz oblasti radnog i kreativnog stvaralaštva. Psihosocijalna podrška je proces fizičkog i psihičkog osnaživanja pojedinca, njegove porodice i socijalnog  okruženja kako bi u sebi i svojoj okolini pronašao ili stekao načine za uspješno suočavanje sa svojim stanjem i sposobnostima i kako bi se brže uključio u kvalitetno provođenje svakodnevnih aktivnosti. Motiviranim i zainteresiranim korisnicima sa područja općine Centar pružena je mogućnost uključivanja u radno-okupacione radionice u prostorijama Udruženja „Oaza“ u ulici Sutjeska. Projekat osobama sa intelektualnim teškoćama pruža mogućnost za razvijanje kreativnog načina mišljenja, stvaranje određenih radnih navika, znanja i iskustava.  

 

Vizija Udruženja „Oaza“ je postizanje ravnopravnog statusa i uključenost osoba sa intelektualnim teškoćama u društvo. Udruženje postoji već 58 godina i za to vrijeme realizovano je mnogo projekata koji za cilj imaju pružanje podrške osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama, razvijanje programa iz oblasti obrazovanja, radnog osposobljavanja, socijalnog uključivanja i rehabilitacije u svrhu pripreme i osposobljavanja za samostalan život.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti