Općina Centar podržala najveće plivačko inkluzivno takmičenje „U vodi smo svi jednaki“

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obilježava 3. decembra, Plivački klub Spid je na Olimpijskom bazenu Otoka organizirao Treće klupsko takmičenje pod nazivom „U vodi smo svi jednaki“.

Ovo je najveće plivačko inkluzivno takmičenje u Bosni i Hercegovini na kojem je učešće uzelo oko 160 plivača, među kojima preko 80 osoba sa invaliditetom.

 

U sklopu takmičenja održane su završne manifestacije projekata „Plivanje kao terapija i integracija za osobe sa posebnim potrebama u društvo“ pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad i „Integracija u društvo kroz plivanje“ pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo.

 

Amel Kapo, trener i osnivač Udruženja plivački klub „SPID“ kazao je da su sva djeca pobjednici i da su dobili zaslužene diplome, medalje i paketiće.

 

-Djeca su samim ulaskom u vodu pobjednici jer su time dokazali da mogu učiniti mnoge stvari, samo ako im se pruži jednaka prilika. U sklopu takmičenja imali smo i promociju knjige „Leptir nevidljivih krila“ autorice Nisvete Kozlić. To je priča o našem dječaku Ismailu Zulfiću, rođenom bez obje ruke, gdje su ispričane neke njegove životne priče. Koristim priliku da se zahvalim općinama Centar i Stari Grad što su prepoznale značaj ovog projekta. Također, od velike pomoći bili su volonteri Fakulteta za sport i tjelesni odgoj i Crvenog križa Novo Sarajevo, istakao je Kapo.

 

Podsjećamo, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje plivački klub „SPID“ realizira projekt pod nazivom „Integracija u društvo kroz plivanje“. Primarni cilj kluba je rad na rehabilitaciji i resocijalizaciji osoba sa invaliditetom u društvo i zajednicu, te doprinos inkluziji kroz plivanje i vodene sportove. Općina Centar je u okviru podrške realizaciji projekata nevladinih organizacija iz svog budžeta za projekt „Integracija u društvo kroz plivanje“ izdvojila 12.545 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti