Održana 30. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 30. redovnu sjednicu u četvrtak, 29. novembra 2018. godine. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Saglasnost na ugovor o osnivanju prava građenja radi izgradnje kosog lifta na Ciglanama

 

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta ''Kosi lift'' Ciglane. Vijeće je odlukom o davanju saglasnosti ovlastilo općinskog načelnika da sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnikom nekretnine i Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo kao nosiocem prava građenja zaključi notarski obrađen ugovor na osnovu kojeg će se pravo građenja upisati sa ranijeg vlasnika - Zavod za izgradnju KS na nosioce prava građenja – Općinu Centar i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

 

Projekt izgradnje kosog lifta na Ciglanama finansira Općina Centar koja je za to obezbijedila sredstva u svom budžetu.

 

Regulacioni planovi

 

Općinsko vijeće je donijelo odluku o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar – Marijin Dvor'' – II faza (lokalitet Bulevar Franca Lehara).

Donesena je Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Zetra'', lokalitet stambenog objekta na k.č. 1016/1 K.O. Sarajevo VI, u cilju stvaranja planskog preduvjeta za legalizaciju individualnog stambenog objekta.

 

Na ovoj sjednici predlagač je povukao sa dnevnog reda Nacrt odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar – Marijin Dvor'' – lokalitet Hastahana, sa Nacrtom odluke o provođenju izmjena i dopuna RP ''Gradski centar – Marijin Dvor'' – lokalitet Hastahana.

 

Građevinsko zemljište

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izvedenih radova na izgradnji stambenog objekta i garaže u ulici Dejzina Bikića 125, kao i za legalizaciju izgrađenog stambenog objekta u ulici Grdonj 43. Vijeće je proglasilo ništavnim ranije doneseno rješenje o dodjeli zemljišta u svrhu legalizacije stambenog objekta u ulici Ejuba Ademovića 24 jer podnosilac zahtjeva nije uplatio propisane troškove uređenja zemljišta i rente.

 

Politika investiranja raspoloživih budžetskih sredstava u 2019. 

Općinsko vijeće je usvojilo predloženu Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2019. godinu, a koja u skladu sa odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava predviđa oročavanje kod banaka neutrošena budžetska sredstva i po osnovu kamata na oročena sredstva ostvarivanje prihoda u budžet.

 

Općinsko vijeće je usvojilo Periodični finansijski izvještaj o prihodima i rashodima općinskog budžeta za prvih devet mjeseci ove godine.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostorija

 

Općinsko vijeće je donijelo odluke da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Koševo 24, površine 29 m2 (sa iznosom zakupnine 24 KM/m2 mjesečno), kao i poslovne prostorije u istoj ulici na broju 28, površine 28 m2 (sa iznosom zakupnine 1 KM/m2 mjesečno).

 

Izbor novih članova komisija Općinskog vijeća

 

Članstva u Komisiji za odnose sa vjerskim zajednicama razriješen je Harun Jasika i na tu dužnost izabrana je Nihada Tihić. Alija Jusufović razriješen je članstva u Komisiji za poslovne prostorije i umjesto njega izabran je Alen Girta. Članstva u Komisiji za pitanja mladih razriješeni su Amina Osmanbegović i Haris Skrobanović, a umjesto njih izabrani su Harun Jasika i Jelena Samardžić.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo Godišnji plan i program Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar za 2019. godinu, dok Godišnji program rada Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Sarajevo za 2019. godinu nije dobio potrebnu podršku većine prisutnih vijećnika.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti