Nastavak 29. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 29. novembra 2018. godine održan je nastavak 29. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Vijeća Karolina Karačić.

Izmjene i dopune regulacionih planova

 

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Poslovna zona Šip – IT Park. Izmjene i dopune RP će se vršiti na određenim parcelama u cilju usklađivanja saobraćajnog rješenja detaljnog planskog akta sa prihvaćenim idejnim projektom „I transverzale“ i stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju pristupne i interne saobraćajnice na lokalitetu Inovacijsko-tehnološkog parka.

Na ovoj sjednici usvojene su Izmjene i dopune Regulacionog plana Breka, sa odlukom o provođenju, a kojima se omogućava izgradnja porodične stambene kuće na vlasničkoj parceli k.č. 1181/1 K.O. Sarajevo V.

Vijeće je usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana Podgaj-Tekija (parcela B1 i B3). Ovom izmjenom se daje mogućnost izgradnje stambenih, stambeno-poslovnih ili poslovnih objekata na pomenutim parcelama.

Donesena je i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Koševo (za zemljište k.č. 1459/33 dio, 1459/35, 1460/1 dio). Izmjenama i dopunama RP će se omogućiti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa radi izgradnje planiranog kružnog toka kako bi se saobraćajno povezali naselje Vrtovi sunca i ulica Hamida Beširevića, a ujedno se stvaraju planski preduvjeti za izgradnju objekta za smještaj nedostajućih sadržaja društvene infrastrukture u naselju Vrtovi sunca.

 

Građevinsko zemljište

 

Vijeće je usvojilo odluku kojom se Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo  povjerava uređenje gradskog građevinskog zemljišta u obuhvatu Regulacionog plana Poslovna zona Šip u svrhu izgradnje saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom u okviru I faze uređenja građevinskog zemljišta (izgradnja kolske saobraćajnice J-K-L do 1/2 M i izgradnja pješačke saobraćajnice). Cilj povjeravanja uređenja gradskog građevinskog zemljišta je stvaranje mogućnosti izgradnje objekata koji gravitiraju prema pomenutim saobraćajnicama, kao i stvaranje uvjeta za početak izgradnje Inovacijsko-tehnološkog parka. Također, izgradnjom saobraćajnica stvorit će se uvjeti za oglašavanje navedenih lokacija, što bi u konačnici moglo donijeti u općinski budžet značajan priliv sredstava od naknada za uređenje i za pogodnost građevinskog zemljišta – rente.

 

Donesena je i Odluka o prestanku statusa javnog dobra u općoj upotrebi i javnog vodnog dobra u općoj upotrebi na dijelu građevinske parcele radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu legalizacije izgrađenog poslovnog objekta u Alipašinoj ulici (Jukićeva do broja 116). Vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje objekta kolektivnog stanovanja B1 u skladu sa Regulacionim planom Podgaj-Tekija. Doneseno je rješenje za dodjelu zemljišta potrebnog za redovnu upotrebu stambenog objekta u ulici Hamida Beširevića, kao i rješenje za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenog stambenog objekta u ulici Nedžada Mušića 19.

 

Raspolaganje stanovima u slučaju hitnih intervencija

Općinsko vijeće je usvojilo predloženu Odluku o raspolaganju stanovima u slučaju hitnih intervencija. Odlukom su utvrđeni uslovi, način dodjele, fond stanova koji će se koristiti za hitne intervencije stambenog zbrinjavanja lica usljed pojave elementarnih nepogoda (klizište, zemljotres, požar itd.), kao i za druge potrebe stambenog zbrinjavanja hitne naravi (deložacija šehidskih i porodica RVI, demobilisanih boraca, dobitnika najviših ratnih priznanja, a koji nemaju mogućnost stambenog zbrinjavanja na drugi način), kao i za smještaj drugih osoba za koje se procijeni nužnost i hitnost stambenog zbrinjavanja.

 

Popuna savjeta u četiri mjesne zajednice

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o popuni savjeta mjesnih zajednica Općine Centar. Naime, izbori za savjete mjesnih zajednica Općine Centar održani su 1. oktobra 2017. godine, a u međuvremenu je došlo je do razdvajanja pojedinih mjesnih zajednica i formiranja novih. Stoga je Općinsko vijeće donijelo Odluku o popuni savjeta novoformiranih mjesnih zajednica Nahorevo, Pionirska dolina, Ciglane i Crni vrh-Gorica, shodno rezultatima pomenutih izbora, a uvažavajući rezultate izbora za svaku mjesnu zajednicu i svako mjesno područje. 

 

Na ovoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o pečatima Općine Centar, čime je izvršeno usklađivanje sa ustavnom i zakonskom odredbom o korištenju službenih jezika (bosanski, hrvatski i srpski) i službenih pisama (latinica i ćirilica).

 

Prijedlozi odluka vezanih za osnivanje javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar nisu na ovoj sjednici dobili potrebnu podršku većine prisutnih vijećnika.

 

Sa dnevnog reda ove sjednice predlagač je povukao Prijedlog odluke o utvrđivanju aktivnosti od javnog interesa za Općinu Centar koje se realiziraju putem nevladinih organizacija.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti