Sjećanje na poginule sugrađane u Ulici Hamdije Kreševljakovića

U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 25 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama.

Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Obilježavajući godišnjicu tog masakra članovi porodica i prijatelji poginulih, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada i Općine Centar, kao i Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i „AntiDayton pokreta“ su 29. novembra 2018. godine položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva.

 

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće je položio njegov savjetnik Osmo Babić.

 

U ime Kantona Sarajevo, kao organizatora obilježavanja ove tužne godišnjice, Kemo Zilić je kazao da je jako važno prenositi istinu o događanjima i stradalim u masakru koji se desio na današnji dan.

 

–Najviše to moramo činiti zbog budućnosti i kako se ovako nešto ne bi ponovilo nigdje i nikome na svijetu. Nažalost i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece, gdje svijet čini jako malo, gotovo ništa da bi spriječio takve zločine. Stoga se treba uvijek podsjećati na opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili gladni, žedni i promrzli, a najgore od svega je da su u takvim uslovima bili izloženi stalnim granatiranjima. Tokom opsade u Sarajevu je ubijeno gotovo 12.000 stanovnika od čega 1.602 djece ovog grada. Artiljerijska vatra nije birala ni godine, ni spol ni vjersku ili nacionalnu pripadnost. Bez obzira na prošlost naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, gdje moramo istrajavati na idejama suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije na kojima se zasniva ideja Bosne i Hercegovine kao države, a to je moguće postići samo ako pravda bude zadovoljena i počinioci ovih strašnih zločina budu adekvatno kažnjeni, naglasio je Zilić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti