Finansijska podrška razvoju obrta i malih zanata u općini Centar

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, u utorak 27. novembra 2018. godine, potpisao ugovore sa 47 dobitnika općinskih bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoju obrta.

 

U okviru mjera aktivne politike zapošljavanja, Općina Centar Sarajevo je u svom ovogodišnjem budžetu, između ostalog, obezbijedila i 85.000 maraka za podršku očuvanju i unapređenju obrtničke djelatnosti, posebno starih i tradicionalnih zanata.

 

- Čestitam vam na vašoj odvažnosti da napravite novu vrijednost i vi ste veoma važni partneri za Općinu Centar. S ciljem smanjenja nezaposlenosti na našem području svake godine dodjeljujemo nepovratna finansijska sredstva čime podržavamo male i srednje biznise koji nam indirektno ili direktno pune općinske i državne budžete. Nastojat ćemo i u perspektivi i u budućnosti tražiti alate sa kojim vam želimo olakšati ambijent u kojem ćete poslovati. Mi smo jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je pružila ovoliko mogućnosti za razvoj biznisa, poput kreditne linije za koju smo objavili javni poziv na koji se možete javiti za dodjelu kredita bez kamata gdje je moguće dobiti do 500.000 KM za dobar projekat. Također mlade želimo ohrabriti za pokretanje vlastitog biznisa putem podrške start up biznisima zahvaljujući čemu smo prošle godine zaposlili oko 100 mladih ljudi. Od ove godine smo ovaj projekat proširili i na djecu iz porodica šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Ja sam jako sretan načelnik kada dajem doprinos da ti mladi ljudi nađu sebe u biznisu, da počnu zarađivati za sebe, za svoju porodicu, a onda da budu korisni za društvenu zajednicu, objasnio je načelnik Ajnadžić u obraćanju prisutnima.

 

Današnjem potpisivanju ugovora sa dobitnicima općinskih sredstava je također prisustvovala i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić.

 

- Danas potpisujemo ugovore koji su novi vjetar u leđa razvoju privrede na području naše lokalne zajednice i našeg  grada. Općina Centar godinama, neposredno i praktično potvrđuje snažnu podršku svom ekonomskom razvoju, ali sada smo tu aktivnost pojačali sa dodatnim programima koji će nas na kraju dovesti do toga da imamo manje nezaposlenih, kvalitetne domaće proizvode i zadovoljne korisnike. Na ovaj način želimo da vam pomognemo da postanete samoodrživi, jer kad imamo jaku malu privredu, kvalitetne zanatske i uslužne djelatnosti, automatski imamo niži stepen nezaposlenosti. U posljednje vrijeme, između ostalog, finansirali smo  prekvalifikaciju za IT programere, sufinansirali troškove doprinosa poslodavcima za zapošljavanje pripravnika, davali podršku deficitarnim zanatima, a danas pomažemo malim privrednim subjektima da stanu na zdrave noge i budu istinski pokretači privrednog razvoja, ne samo naše općine nego i cijele BiH, kazala je Karačić.

 

Svi potpisnici ugovora su odabrani putem prijave na Javni poziv za dodjelu podsticajnih bespovratnih sredstava namijenjenih razvoju obrta koji je objavljen 11. septembra 2018. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'' i na općinskoj web stranici: www.centar.ba. Kako je navedeno u propozicijama javnog poziva bespovratna sredstva u pojedinačnom iznosu do 3.000 konvertibilnih maraka će se dodjeljivati za obrte registrovane na području općine Centar ili da je obrtnik sa prebivalištem na području općine Centar najmanje dvije godine, te da se zanatska djelatnost obavlja kao osnovno zanimanje. Namjena ovih finansijskih poticaja je poboljšanje uslova rada obrtničke radionice, nabavka opreme i repromaterijala, obrazovanje i stručno usavršavanje, unapređenje promocije proizvoda i usluga, te druge aktivnosti vezane za razvoj obrta. U javnom pozivu su navedeni i posebni kriteriji za bodovanje, kao što su vrsta djelatnosti, izvori finansiranja unapređenja i razvoja obrta, povećanje zaposlenosti, stari i tradicionalni obrti i drugo.

 

Danas su također bili prisutni dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, te savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti