Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

U povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine 23. novembra 2018. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Svečanu sjednicu je otvorila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća koja je, nakon državne himne u instrumentalnoj izvedbi polaznika sarajevske Muzičke akademije, te odavanja počasti svim poginulim braniteljima, zaželjela dobrodošlicu vijećnicima, načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću, akademiku prof. dr. Mirku Pejanoviću, predstavnicima drugih općina i Kantona Sarajevo, porodicama šehida i poginulih boraca, te predstavnicima boračkih organizacija i civilnih žrtava rata, članovima savjeta mjesnih zajednica i drugim gostima.

 

Uz čestitke za 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajuća Karačić je podsjetila na značaj i odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić gradu prije 75 godina kada je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine. Također je naglasila da su se stanovnici BiH početkom 1992. godine izjasnili da žele nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

 

–Naša domovina je uspjela da se i kroz najmračniji period u njenoj novijoj historiji izbori za opstanak. Sa ponosom se sjećamo šehida i poginulih boraca koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, čiju opstojnost želimo i danas potvrditi, kazala je Karačić.

 

Čestitajući nastupajući Dan državnosti BiH akademik prof. dr. Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva BiH, je rekao da je 25. novembar najveći praznik Bosne i Hercegovine. Kazavši da je i sam bio svjedok važnih prelomnih događaja u novijoj historiji BiH Pejanović je na ovom svečanom skupu nadahnuto govorio o pripremama Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i njegovim historijskim odlukama i o tome kako se od polovine 20. stoljeća do danas razvijala državnost Bosne i Hercegovine.

 

Navodeći historijske činjenice o pripremama za Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, koje je održano na inicijativu Josipa Broza Tita, Pejanović je naglasio da je u toku priprema bilo oprečnih stavova o budućem statusu Bosne i Hercegovine u okviru nove Federativne Narodne Republike Jugoslavije, kao što je onaj da BiH dobije status pokrajine.

 

-Titova vizija budućnosti BiH je bila da ona bude ravnopravna sa ostalih pet republika. Odlukama Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Bosna i Hercegovina postaje samostalna i nedjeljiva federalna državna jedinica u kojoj je garantovana jednakopravnost svih njenih građana i naroda. To je historijski pronađeni oblik organizacije multietničkog društva koji može biti model i za druge narode u Evropi, naglasio je Pejanović, a zatim je govorio o prosperitetu koji je BiH ostvarila od šezdesetih do devedesetih godina i kada su izgrađeni državni kapaciteti u svim oblastima.

 

-U vrijeme agresije na našu zemlju uspostavljeno je ratno Predsjedništvo koje je donijelo platformu gdje su redefinisani principi ZAVNOBiH-a. Dejtonskim sporazumom je zaustavljen rat i potvrđeni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, a čija je budućnost opstanka kroz integracije u Evropsku uniju i NATO, rekao je Pejanović  i dodao da je Bosna i Hercegovina opstajala i da će i dalje opstati, u čemu joj želi uspjeh.

 

Čestitkama za Dan državnosti BiH pridružio se i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, uz riječi zahvalnosti i najdubljeg poštovanja za sve branitelje, a posebno za one koji su dali svoje živote za našu domovinu.

 

–ZAVNOBiH je projektovao univerzalne vrijednosti koje će i dalje važiti, naglasio je Ajnadžić i uputio inicijativu da se u Bosni i Hercegovini u svim rizičnim situacijama reafirmira svebosanski patriotski i antifašistički front koji bi okupio akademsku i političku zajednicu.

 

Načelnik Ajnadžić je rekao da je ponosan na Općinu Centar kao multietničku, multikonfesionalnu i multireligijsku društvenu zajednicu koja stremi evropskim vrijednostima i treba da bude primjer za sve druge općine u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

–Svi treba da budemo veliki antifašisti, što je važan garant opstojnosti i državnosti Bosne i Hercegovine u kojoj želim živjeti sa svima koji je vole i poštuju i da zajedno uspostavimo sretnu evropsku Bosnu i Hercegovinu, poručio je načelnik Općine Centar.

 

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Centar u povodu Dana državnosti BiH uveličao je hor Osnovne muzičke škole ''Mladen Pozajić'' izvedbom numera ''Laku noć'' i ''Sarajevo ljubavi moja'', zatim hor članova Centra za zdravo starenje za općine Centar i Stari Grad sa pjesmom ''Dragoj mojoj BiH'', kao i recitacija koju su uz pratnju gitare izveli polaznici multimedijalne dramske sekcije Centra za kulturu i mlade Općine Centar. Povodom Dana državnosti BiH, u predvorju velike sale Općine upriličena je, u saradnji sa Centrom za kulturu i mlade, prigodna izložba likovnih radova učenika osnovnih škola.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti