Zimskim održavanjem ulica u Centru obuhvaćeno 127 kilometara saobraćajnica

Na osnovu okvirnog sporazuma za redovno zimsko održavanje saobraćajnica i pješačkih staza na području općine Centar za period 2016-2020. godine, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao ugovor o izvođenju radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar za sezonu 2018.-2019. godina.
Zimskim održavanjem ulica u Centru obuhvaćeno 127 kilometara saobraćajnica

Tokom ovih dana očekuje se da ugovor potpiše i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Selim Babić, kao predstavnik odbrane firme za zimsko održavanje ulica u Centru u periodu od 15. novembra 2018. godine do 15. marta naredne godine.

 

Općina Centar je za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 966.000 KM, od čega za redovno zimsko održavanje lokalnih cesta je izdvojeno 456.000 KM, dok je za nekategorisane ceste za ovu godinu planirano 510.000 KM. Na području općine Centar Programom redovnog zimskog održavanja su obuhvaćene 144 lokalne ceste (gotovo 75 kilometara) i 137 nekategorisanih cesta (gotovo 53 kilometra). Mašinskim održavanjem pješačkih površina biće obuhvaćeno nešto više od 35 kilometara kvadratnih prostora, a ručnim održavanjem ulica, trotoara, stepeništa i mostova  biće održavano 29 kilometara kvadratnih javnih površina.

 

Paralelno sa ovim ugovorom načelnik Ajnadžić je potpisao i ugovor za nadzor zimskog održavanja ulica u Centru koji je dobila firma „Trasa“ d.o.o. Sarajevo. Uloga ove firme će biti da mjesečno dostavlja izvještaj o obavljenom poslu na redovnom zimskom održavanju ulica u Centru na osnovu čega će nadležna općinska Služba za finansije i lokalno ekonomski razvoj plaćati preduzeću „Rad“ navedenu uslugu. 

 

Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno i okončati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina. Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja.

 

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo u slučaju velikih snježnih padavina proglasi stanje prirodne nesreće, pomenuti okvirni sporazum se stavlja van snage i održavanje saobraćajnica se obavlja na osnovu ''Programa zaštite od elementarnih nepogoda'' što je u nadležnosti Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti