Uspostavljanje saradnje Općine Centar sa Opštinom Tuzi iz Podgorice

Predstavnici Opštine Tuzi iz Crne Gore su u srijedu, 14. novembra 2018. godine posjetili Općinu Centar Sarajevo gdje ih je ugostio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

U delegaciji iz Opštine Tuzi, koja se nalazi u sastavu glavnog grada Podgorice, bili su potpredsjednici Opštine Haris Ramović i Simon Ivezaj, te savjetnica za poljoprivredu Ismeta Đoka.

 

Povod posjete delegacije ove crnogorske Opštine je uspostavljanje saradnje sa Općinom Centar u raznim oblastima, a u interesu građana ovih lokalnih zajednica.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da puno očekuje od buduće saradnje ove dvije općine.

 

-Ovo je početak naše, nadam se, duge i uspješne saradnje na mnogim poljima u interesu naših građana. Siguran sam da obje strane imaju mnogo za ponuditi u razmjenu. Sa inicijativom o bratimljenju naše dvije općine ću upoznati Općinsko vijeće Centar koje će, siguran sam, podržati ovakav vid saradnje. U budućnosti bismo zajedno mogli osmisliti načine i projekte za sredstva pristupnih fondova Evropske unije koje ćemo moći implementirati, kazao je Ajnadžić.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je kazala da ove dvije lokalne zajednice imaju dosta zajedničkih karakteristika.

 

-Pozdravljam saradnju naše dvije općine i smatram da imamo zajednički interes za uspostavljanje buduće saradnje u mnogim oblastima. Zajednička saradnja je važna na našem putu ka Evropskoj uniji. U našoj lokalnoj zajednici, ali i u cijeloj našoj zemlji ste uvijek dragi gosti, poručila je Karačić.

 

Sekretar Općine Jasna Beba upoznala je goste sa načinom funkcioniranja općinskog organa uprave.

 

Potpredsjednik Ramović se zahvalio na gostoprimstvu, te izrazio nadu da će ovakvih susreta u budućnosti biti mnogo više.

 

-Opština Tuzi je jedna mala lokalna zajednica u kojoj živi oko 25.000 stanovnika od čega se njih oko 80% bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Uvjeren sam da imamo puno prostora i mogućnosti za saradnju naše dvije lokalne zajednice u mnogim oblastima, posebno kod apliciranja projekata za sredstva iz fondova Evropske unije. Mi Sarajevo doživljavamo kao svoj grad i uvijek rado ovdje dođemo, istakao je Ramović.

 

Svi prisutni su se složili da je razmjena iskustava od izuzetnog značaja za građane i unapređenje rada javne uprave, jer jedinice lokalne samouprave u evropskim zemljama imaju veliku ulogu u jačanju društva i države.

 

U delegaciji Općine Centar koja je bila domaćin gostima iz Podgorice su bili i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, pomoćnik načelnika za finansije i lokalno ekonomski razvoj Fahrudin Kurtović, kao i predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Munib Milišić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti