Uspostavljanje saradnje između Općine Centar Sarajevo i italijanskih općina

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicolu Minasija.

Tokom razgovora sa ambasadorom jedna od tema je bila uspostavljanje saradnje između Općine Centar i lokalnih zajednica iz Republike Italije.

 

- S ciljem unapređenja ekonomskih i prijateljskih odnosa pokrenuli smo aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa općinama i gradovima iz zemalja regiona i Evrope. Također postoji nekoliko inicijativa za ovakvom saradnjom sa općinama i gradovima iz Italije u čemu nam naravno dosta može pomoći i njegova ekselencija. Kroz ovu vrstu saradnje možemo zajedničkim snagama tražiti sredstva iz fondova Evropske unije, objasnio je Ajnadžić. 

 

Ambasador Minasi je izrazio interesovanje i za ideju načelnika Ajnadžića koja podrazumijeva formiranje tematskog parka na prostoru Jezera, te za učešće u realizaciji projekta smještaja Evropske kuće nacionalnih manjina u budući objekat obnovljene Austrijske kuće u parku preko puta naselja Ciglane.

 

Naredne godine u junu mjesecu u talijanskom gradu Asiagu održava se „Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta“ na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) koja je u Prvom svjetskom ratu vođena 7. juna 1916. godine, manifestacija na kojoj svoje učešće uzimaju i predstavnici Bosne i Hercegovine putem Udruženja „Bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva“ čiji je počasni predsjednik načelnik Ajnadžić.

 

Ovom prilikom načelnik je pozvao ambasadora Minasija da zajedno posjete Italiju tokom održavanja ove manifestacije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti