Izgradnja spomen-obilježja Lasta planirana u aprilu naredne godine

Predstavnici Udruženja veterana pripadnika Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ su na sastanku sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem i njegovim saradnicima dogovorili naredne korake procedure za dobijanje potrebnih odobrenja za izgradnju spomen-obilježja u čast poginulim pripadnicima ovog odreda.
Izgradnja spomen-obilježja Lasta planirana u aprilu naredne godine

Ovom prilikom su načelniku Ajnadžiću prezentovali idejno rješenje budućeg spomen-obilježja.

 

Samu proceduru su članovi pomenutog udruženja pokrenuli prije dvije godine. Krajem prošle godine na održanoj 18. redovnoj sjednici vijećnici Općinskog vijeća Centar su dali saglasnost za imenovanje „Spomen-parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, te je prijedlog upućen u dalju proceduru. Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice „Park-Višnjik“, tako da je ovaj park zvanično otvoren 15. maja 2018. godine, na godišnjicu formiranja Odreda „Lasta“.

 

Sjedište ovog odreda je bilo u objektu obližnjeg Građevinskog fakulteta i  zbog toga je odabrana ova lokacija za spomen-park i spomen-obilježje.

 

Početak izgradnje novog spomen-obilježja je planiran za april naredne godine i na njemu će biti uklesana imena 56 poginulih pripadnika ovog multietničkog odreda, koji je učestvovao na skoro svim ratištima u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine.

 

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić kazao da će Općina Centar, osim što će izdati potrebne urbanističke i građevinske dozvole, učestvovati kao finansijer u izgradnji ovog spomen-obilježja.

 

Predstavnici Udruženja „Lasta“ su se ovom prilikom zahvalili svim  učesnicima projekta koji su protekle dvije godine dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji. Kroz Odred policije za specijalne namjene „Lasta“ je prošlo oko 400 pripadnika i za svoje zasluge u proteklom ratu jedinica je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti