Saradnja na polju kulture i ekonomije između Općine Centar Sarajevo i Općine Ptuj iz Slovenije

Delegacija Općine Ptuj iz Slovenije ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti Općini Centar Sarajevo.

Tim povodom je danas u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u BiH organizovano potpisivanje pisma namjere o uspostavljanju saradnje ove dvije lokalne zajednice iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

 

U ime Općine Centar pismo namjere je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić dok je u ime Općine Ptuj župan Miran Senčar koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ovog dokumenta kojim se otvaraju vrata saradnje na polju kulture, zaštite okoliša, socijalne politike, obrazovanja, privrede, turizma, sporta i drugih oblasti između ove dvije lokalne zajednice, stoga nije slučajno odabrana lokacija Zemaljskog muzeja kao mjesto potpisa koji u ovom slučaju može imati koristi od buduće saradnje. Kako je navedeno ovaj dokument predstavlja polaznu tačku za stvaranje partnerskih odnosa između općina Ptuj i Centar, koji bi se nastavili međusobnom razmjenom iskustava u navedenim oblastima, a od interesa za njihove građane.

 

-Delegacija Općine Centar je bila kod nas u Ptuju prije pola godine, a mi smo uzvratili posjetu tokom ova tri dana. Moram reći da smo pozitivno iznenađeni, jer Sarajevo opet postaje kao što je nekada bilo, jedna savremena, moderna, evropska prijestolnica. Današnje potpisivanje pisma namjere neće ostati samo mrtvo slovo na papiru. Jučer smo također potpisali ugovor između naše općine i Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo čime je naša međusobna saradnja već počela. Iako je općina Ptuj mnogo manja od općine Centar, mi imamo slične probleme, slične institucije i ja se veselim saradnji u narednim godinama, kazao je Senčar.

 

Ovom prilikom je direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić svoje goste proveo kroz muzej gdje im je objasnio bogatu historiju naše države.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti