Općinsko vijeće Centar održalo vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 1. novembra 2018. godine 2. vanrednu sjednicu, a na dnevnom redu je bila sigurnosna situacija na području općine Centar. Sjednicu je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić.

 

Na početku sjednice prisutni su odali dužnu počast policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću koji su brutalno ubijeni dok su obavljali dužnost.

 

O aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području središnje gradske općine govorio je načelnik Druge policijske uprave Mirsad Đelilović i naglasio da, iako je u Kantonu Sarajevo stanje sigurnosti ozbiljno narušeno, na području općine Centar je stabilno.

 

Pri tome je iznio podatke da se u Centru kontinuirano u posljednje tri godine smanjuje broj krivičnih djela krađe motornih vozila (2016. godine 76, godinu kasnije 44, a u ovoj godini 39), kao i teških krađa i provala u kuće, stanove i poslovne prostore (u prvih šest mjeseci 2016. godine 232, u istom periodu naredne godine 160, a ove godine 114). Također je kazao da je u porastu broj krivičnih djela razbojništva, ali zahvaljujući mjerama i akcijama koje poduzimaju pripadnici policije smanjen je njihov broj posljednja dva mjeseca.

 

Nečelnik Đelilović je iskazao zahvalnost Općini Centar na kontinuiranoj pomoći i podršci njihovom radu i uvjerenje da će tako biti i ubuduće kako bi odgovorili na sve sigurnosne izazove u cilju stvaranja što sigurnijeg prostora. Prema njegovim riječima, ovlasti policije su uglavnom dovoljne za njihovo djelovanje, ali je prisutan problem nedovoljnog broja ljudi i materijalnih sredstava i opreme i na tome se radi. Također je naglasio da je veoma važna dobra saradnja policije sa lokalnom zajednicom, što daje pozitivne rezultate.

 

Općinskim vijećnicima se obratio i direktor Terenskog centra u Službi za poslove sa strancima BiH Asim Kedić, koji je govorio o prilivu i kretanju migranata u BiH i uticaju na sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo i općini Centar. Pri tome je naglasio da je najveća koncentracija migranata u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu te da povećanje broja prispjelih migranata u odnosu na prošlu godinu iznosi 1.000% i da je teško prognozirati budući priliv migranata u našu zemlju.

 

Prema Kedićevim riječima, situacija u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajuća sa stanovišta sigurnosti, a općina Centar je zbog svoje lokacije najmanje pogođena valom migranata.

 

-U saradnji sa svim nadležnim institucijama poduzimaju se aktivnosti u pogledu kontrole njihovog ulaska, kretanja, smještaja, zbrinjavanja, primarne zdravstvene i socijalne zaštite, kazao je Kedić.

 

O aktivnostima Gorske službe spašavanja vijećnicima je govorio rukovodilac Jedinice Općine Centar za spašavanje sa visina, na vodi i pod vodom Edin Merzić naglasivši da pripadnici ove dobrovoljne nevladine humanitarne organizacije, sa skromnom opremom obavljaju veoma teške i odgovorne zadatke. Merzić je uputio riječi zahvalnosti Općini Centar za podršku, povjerenje i dobru saradnju.

 

Predsjednik Crvenog križa Općine Centar dr. Bakir Nakaš govorio je o programskim aktivnostima ove organizacije od posebnog društvenog interesa i također zahvalio općinskom načelniku i Općinskom vijeću za razumijevanje i potporu Crvenom križu koja iz godine u godinu raste.

 

U svom obraćanju vijećnicima općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić  je naglasio da će Općina Centar kao odgovorna društvena zajednica učiniti sve što je potrebno za sigurnost građana i njihove imovine.

 

-Ne treba da budemo izolovano ostrvo gdje je sve u redu, a da se u drugim općinama ubijaju policajci i građani. Želimo da Davor i Adis budu posljednje žrtve kriminalaca, dodao je Ajnadžić.

 

Načelnik je zatim iznio podatke o utrošku značajnih budžetskih sredstava Općine Centar posljednjih godina za jačanje sigurnosti na njenom području, a koja su dodijeljena za opremanje pripadnika Druge policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo, kao i jedinica za zaštitu i spašavanje (DVD Bjelave, Dom zdravlja Centar, Gorska služba spašavanja, Crveni križ Općine Centar), zatim za sanaciju klizišta i uređenje vodotoka.

 

Naglasivši da će Općina Centar i ubuduće ulagati u poboljšanje sistema sigurnosti, načelnik je predložio više zaključaka o kojima će se Općinsko vijeće izjasniti na narednoj redovnoj sjednici.

 

Jedan od zaključaka je da Općinsko vijeće i načelnik izražavaju punu podršku za saradnju sa MUP-om Kantona Sarajevo i posebno Drugom policijskom upravom te traže i zahtijevaju pojačavanje mjera prevencije sa sigurnosnog aspekta. Ujedno se nalaže općinskom načelniku da ojača i proširi saradnju sa nadležnim institucijama i organizacijama na planu sigurnosti i djelovanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

 

Zatraženo je od Općinskog vijeća da, s obzirom na sigurnosne događaje u 2018. godini, podrži prijedlog da se u općinskom budžetu za narednu godinu pojača finansijska stavka za nabavku materijalno-tehničkih sredstava: Drugoj policijskoj upravi, za proširenje sistema video nadzora na ulice, trgove i druge prioritete, zatim za nabavku specijalističke opreme Gorske službe spašavanja, daljnje opremanje DVD Bjelave, kao i sredstva zdravstvenim ustanovama prema njihovim najprioritetnijim potrebama. Predloženo je da se u narednoj godini u saradnji sa svim formiranim službama zaštite i spašavanje održe najmanje tri pokazne vježbe spašavanja stanovništva u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

 

Upućen je i prijedlog da delegacija Općine Centar posjeti porodice poginulih policajaca i uruči im jednokratnu novčanu pomoć. Osim toga predloženo je da se u općini Centar 17. i 18. novembar proglasi vikend humanosti i organizira akcija prikupljanja hrane i odjeće koja će biti upućena na najugroženije destinacije gdje se nalaze migranti.

 

Prije održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća ispred zgrade Općine Centar upriličena je prezentacija opreme jedinica za zaštitu i spašavanje u koje su uključeni DVD Bjelave, Gorska služba spašavanja i Dom zdravlja Vrazova.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti