Veliki interes mladih sa Centra za učešće u programu „Poduzetnička akademija“

Udruženje “Motivator” je sredinom oktobra pokrenulo projekt „Idea Lab” - poduzetnički centar koji je smješten u prostorijama „HUB 387“ u Maglajskoj ulici kod Sarajevo City Centra na Marijin dvoru.
Veliki interes mladih sa Centra za učešće u programu „Poduzetnička akademija“

„Idea Lab“ je zamišljen kao jedinstveni prostor za pružanje podrške mladima u pogledu sticanja potrebnih znanja i vještina za zapošljavanje i samozapošljavanje te kreativno djelovanje mladih. Za mlade osobe sa područja općine Centar koje su duže vremena nezaposlene će biti organizovana individualna savjetovanja te će se za svakog od njih kreirati karijerni planovi. U okviru ovog projekta pružit će se i podrška mladim poduzetnicima koji razvijaju svoje poslovne ideje kroz monitoring i savjetovanja. Planirano je da kroz ovaj projekt bude uključeno više od stotinu mladih sa područja općine Centar, pri čemu će se u značajnoj mjeri ojačati njihovi kapaciteti za zapošljavanje i samozapošljavanje. U periodu od novembra ove do aprila naredne godine u okviru ovog projekta će biti organizovana tri edukativna programa: Poduzetnička akademija, Start up akademija i Skills akademija.

 

Udruženje „Motivator“ je već objavilo javni poziv mladima sa Centra da se prijave za učešće u programu Poduzetnička akademija, a koji je bio otvoren do kraja oktobra.

 

-Velika je zainteresovanost mladih osoba sa Centra za učešće u ovom našem pilot projektu. Stoga ćemo napraviti selekciju prijavljenih i do kraja ove sedmice ćemo znati tačan broj učesnika u edukaciji. To je samo jedan u nizu programa koje realiziramo u našem „Idea Lab“ poduzetničkom Centru. Sljedeći na redu je program koji će se baviti isključivo start up-ovima, gdje će opet mladi ljudi sa područja Centra imati priliku da se prijave. Nakon toga planiramo da naredne godine realiziramo Skills akademiju koja će biti namijenjena mladim ljudima koji žele poboljšati svoja znanja kako bi bili kompetentniji na tržištu rada, objasnila je Irma Efendić iz Udruženja „Motivator“.

 

U okviru Poduzetničke akademije od 3. novembra do 23. decembra ove godine bit će održani sljedeći moduli: istraživanje tržišta i definisanje poslovne ideje, marketing plan i finansiranje poduzetničkog poduhvata, analiza poslovanja, te kreiranje biznis plana.

 

Projekt „Idea Lab“ je finansijski podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti