Predstavom Pozorišta lutaka iz Mostara započeo festival „Hajde svijete budi dijete“

U prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1) 15. oktobra 2018. godine predstavom pod nazivom „Punim jedrima“ koju su za učenike Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ izveli članovi Pozorišta lutaka iz Mostara zvanično je započeo 11. po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“. Pokrovitelj ovog festivala je Općina Centar, a festival su također podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“, koji nije takmičarskog karaktera, ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...

 

Drugog dana festivala, 16. oktobra u 11 sati na programu je predstava „Patrolne šape“ Mašino pozorišta iz Beograda, dok će u srijedu, 17. oktobra na sceni u Jelićevoj Teatar Kabare iz Tuzle izvesti predstavu „Aska i vuk“ sa početkom u 12 sati. Bosanski kulturni centar iz Živinica će u četvrtak, 18. oktobra izvesti predstavu „DJ šampinjon-Vrh svijeta“ sa početkom u 12 sati, a u petak, 19. oktobra u 11 sati na programu je predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“ Udruženja Pani i BKC Kantona Sarajevo.

 

Zatvaranje festivala je planirano za subotu, 20. oktobar, sa početkom u 11 sati, uz bogat kulturno-umjetnički program pod nazivom „Sarajevska čarolija“. Ovom prilikom će polaznici Škole crtanja i slikanja JU „Centar kulture i mladih Općine Centar“ kroz ovu radionicu predstaviti njihove radove. Također će za djecu biti organizovano druženje sa  popularnim Disney maskotama. Istog dana u 12 sati biće odigrana posljednja dječija predstava ovogodišnjeg festivala „Mravko Travko“ koja je rađena po motivima priče Mersihe Moćević. Svečano zatvaranje festivala će biti upotpunjeno dodjelom plakete „Nagrada publike“ za najbolju predstavu po izboru publike.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti