Od Ministarstva saobraćaja KS i Grasa zahtijevamo da što prije riješe problem prevoza stanovnika Nahoreva

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, realizuje mnogobrojne projekte sa ciljem podizanja kvaliteta života građana ove lokalne zajednice.

S obzirom da nadležni organi često ne realiziraju svoje zakonske i druge obaveze prema građanima, Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica realizira razne programe kako bi se u potpunosti ili djelimično ispunili zahtjevi naših sugrađana. Tako se grade novi i rekonstruišu stari vodovodni i kanalizacioni sistemi, saniraju klizišta, daje podrška socijalno ugroženim, obrazovanju, ali i u oblasti prevoza putnika.

 

U slučajevima kada Općina zbog zakonskih propisa nije u mogućnosti djelovati sredstvima iz sopstvenog budžeta, administracija na čelu sa načelnikom Ajnadžićem poduzima sve raspoložive mjere kako bi nadležni reagovali i riješili probleme građana.

 

Posljednji u nizu takvih primjera je i javni prevoz stanovnika sa područja Nahoreva. Građani sa ovog područja, opravdano nezadovoljni, zahtijevaju da se obezbijedi odgovarajući i redovan prevoz, a s obzirom da trenutno Gras propušta mnoge linije, više od 270 učenika sa ovog područja ima velike probleme prilikom odlaska i dolaska iz škole.

 

Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica koja osluškuje potrebe svojih građana odmah je reagovala i uključila se u rješavanje ovog problema.

 

Prema riječima Jasmine Fazlić, pomoćnice načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, problem prevoza putnika na području mjesnih zajednica „Pionirska dolina“, „Nahorevo“ i „Betanija-Šip“ je višemjesečni problem ove lokalne zajednice.

 

-Na pomenutim mjesnim područjima djeluje Osnovna škola „Nafija Sarajlić“ i oko 270 učenika ove škole koriste redovne gradske linije „Jezero-Poljine“ i „Jezero-Nahorevo“. U praksi i na terenu te „redovne linije“ su najčešće neredovne i učenici ove osnovne škole su prinuđeni da više kilometara pješače do škole čime ugrožavaju svoju sigurnost i vrlo često ne prisustvuju nastavnom procesu. Po važećim zakonskim aktima prevoz putnika u Kantonu Sarajevo je direktna nadležnost Kantona Sarajevo, naročito ako uzmemo u obzir Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju gdje je Ministarstvo saobraćaja KS u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS dužno da obezbijedi prevoz učenika na području Kantona Sarajevo. Općina Centar neće šutjeti pred stvarnim problemima i opravdanim zahtjevima stanovnika pomenutih mjesnih područja. U tom kontekstu smo u posljednjih nekoliko mjeseci imali mnogo razgovora i sa upravom OŠ „Nafija Sarajlić“ i savjetima mjesnih zajednica i uputili smo na desetine urgencija Ministarstvu saobraćaja KS kako bi se ovaj problem riješio. Do danas nemamo potvrdu Ministarstva saobraćaja hoće li, kada i u kojem periodu ovaj problem biti riješen. U narednom periodu predstoje zimski uslovi koji će dodatno otežati sam dolazak učenika na nastavni proces, te koristim priliku da još jednom uputim molbu Ministarstvu saobraćaja KS da u skladu sa zakonskim mogućnostima i zakonskom obavezom hitno riješi ovaj problem, istakla je Fazlić.

 

Općina Centar je na područjima gdje ne postoje redovne linije uvela vanlinijski prevoz za učenike, ali u slučaju Nahoreva, to nije moguće s obzirom da na ovom području već postoji minibuska linija Grasa.

 

-U ovom slučaju kada su u pitanju redovne linije koje postoje i gdje učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ dobivaju besplatne kupone od Ministarstva saobraćaja KS, Općina Centar nema mogućnost za uvođenje bilo kakvih dodatnih linija, što nas sprječava da reagujemo na taj način, naglasila je Fazlić.

 

Općina Centar Sarajevo i na ovaj način poziva nadležne, prije svega kantonalno Ministarstvo saobraćaja i Gras, da obezbijede uredan prevoz putnika, ne samo prema Nahorevu, nego i ostalim područjima općine Centar na kojima ovo preduzeće drži linije gradskog prevoza, te napominje da će na sve moguće, zakonske, načine insistirati na rješavanju ovog i sličnih problema.    

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti