Otkriveno spomen-obilježje tragično stradalim studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč

U prisustvu velikog broja građana, prijatelja, članova porodice, studenata, te predstavnika vlasti i akademske zajednice na dan druge godišnjice smrti Selme Agić i Edite Malkoč, u srijedu, 10. oktobra 2018. godine u dvorištu Filozofskog fakulteta u Sarajevu otkriveno je spomen-obilježje nastradalim djevojkama.

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće su položili i odali počast tragično stradalim djevojkama sekretar Općine Jasna Beba, savjetnici načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te pomoćnica načelnika Amela Landžo.

 

Amir Agić, otac nastradale Selme Agić kazao je da se tokom protekle dvije godine nije borio samo za svoje dijete, već i za drugu djecu, da ona ne bi stradala.

 

-Ovaj spomenik je spomenik koji će biti podsjetnik na to šta se može desiti kada ste neodgovorni i nevaspitani, naglasio je Agić.

 

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč, zahvalila je svima koji su na bilo koji način dali doprinos da se postavi spomen-obilježje tragično stradalim studenticama Editi Malkoč i Selmi Agić.

 

-Ovdje smo da dostojanstveno odamo počast Editi i Selmi. Naša osnovna misija je da ih čuvamo od zaborava i ovdje i u cijeloj BiH, a podizanje spomen-obilježja nam mnogo znači, dodala je Kekić.

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je u svom obraćanju poručio da će ovo spomen-obilježje biti opomena i u Sarajevu i u drugim gradovima.

 

-Oni koji su istrajali da se ovo spomen-obilježje izgradi čine plemenitu dužnost sjećanja na dvije divne djevojke koje su nedužno izgubile svoj život, ali u našim sjećanjima nastavljaju živjeti s nama, poručio je Škrijelj.

 

Podsjetimo, Editu Malkoč i Selmu Agić je 10. oktobra 2016. godine, u sarajevskoj Ulici Zmaja od Bosne, automobilom usmrtio Sanjin Sefić, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

 

Kantonalni Sud u Sarajevu prvostepenom presudom osudio je Sefića na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj su smrtno stradale Agić i Malkoč. Ostali koji su se teretili za pomaganje izvršiocu nakon počinjenja krivičnog djela su oslobođeni.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti