Općina finansira ugradnju ručnih komandi u automobile ratnih vojnih invalida – paraplegičara

U sklopu kontinuirane brige o pripadnicima boračke populacije, Općina Centar Sarajevo dugi niz godina izdvaja finansijska sredstva iz svog budžeta za pomoć ratnim vojnim invalidima koji žive na njenom području.
Općina finansira ugradnju ručnih komandi u automobile ratnih vojnih invalida – paraplegičara

 

Jedan od takvih budžetskih grantova je i onaj za pomoć ratnim vojnim invalidima sa 100% invaliditetom – paraplegičarima i kvadriplegičarima za prilagođavanje putničkog automobila za samostalno upravljanje vozilom. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 15.000 konvertibilnih maraka.


 

Ova sredstva se realiziraju putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a na lični zahtjev 100% ratnog vojnog invalida kome je putnički automobil dodijelila Vlada Federacije BiH i kome je potrebna finansijska podrška za ugradnju ručnih komandi kako bi mogao samostalno upravljati automobilom. Sa korisnicima ove vrste pomoći protokol potpisuje općinski načelnik. 


 

Tako su u Općini u utorak, 9. oktobra 2018. godine protokole o dodjeli ove vrste pomoći potpisali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i ratni vojni invalidi Elvis Sudar, Šemsudin Imamović i Sulejman Kutinčić. Ukupna vrijednost ova tri protokola je 10.700 konvertibilnih maraka.


Općina Centar je i ranijih godina izdvajala sredstva za pomenutu namjenu, a ovakvu praksu pružanja pomoći jednoj od najtežih kategorija – 100% ratnim vojnim invalidima će nastaviti i u budućnosti.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti