U Domu mladih obilježen Svjetski dan nastavnika

U organizaciji Općine Centar, a povodom Svjetskog dana nastavnika koji se obilježava 5. oktobra, sinoć je u Domu mladih na Skenderiji održana manifestacija u čast učitelja i nastavnika iz 11 osnovnih škola iz Centra.

 

Čestitajući veliki dan učiteljima i nastavnicima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da mjesto i uloga nastavnog kadra zaslužuje organizaciju jedne ovakve manifestacije.

 

–Radite veoma odgovoran posao i od vas zavisi budućnost ove zemlje i stoga zaslužujete moje duboko poštovanje za dobar posao koji radite sa našom djecom. Ova lokalna zajednica će nastaviti podržavati vaš rad i zajednički ćemo proizvoditi vrijednosti koje idu u korist naše djece. Također želim reći da će ovakva okupljanja biti tradicija svake godine kao važan datum u kalendaru događaja. Također ne krijem moju punu opredjeljenost da provedemo odluke Ustavnog suda FBiH i da konačno osnovno obrazovanje i predškolski odgoj pređu u nadležnost lokalne zajednice. Na taj način bismo mogli napraviti kvalitetnije iskorake u sistemu obrazovanja. Mi smo lokalna zajednica koja na godišnjem nivou uloži više od 1.500.000 KM za projekte namijenjene našoj djeci i namjeravamo ulagati i više. Ponosni smo da smo ove godine napravili program nabavke i korištenja pametnih tabli u svim osnovnim školama, te nabavku micro bit uređaja, ali i da smo zajedno sa vama opremili kabinete informatike. Također pomažemo i predškolsko obrazovanje izgradnjom novog obdaništa „Razigrani dani“ i nove škole na Šipu. Želimo biti dio Evrope i to možemo jedino zahvaljujući dobrom obrazovanju, objasnio je Ajnadžić.

 

Gost manifestacije je bio i ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović koji je u svom obraćanju kazao da je ugodno iznenađen organizacijom ovakvog događaja.

 

–Odmah sam prihvatio ideju o organizaciji ovakvog događaja koju mi je iznio načelnik Ajnadžić i za koju bih volio da se proširi i na ostale općine u našem kantonu. Na ovaj način želimo se sjetiti naših prosvjetnih radnika za sve ono što rade za našu djecu. Naše ministarstvo je u ovom proteklom periodu uradilo puno posla na unapređenju obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Kroz svaki naš projekat pokušavamo unaprijediti i status prosvjetnih radnika i infrastrukture obrazovanja. Vjerujem da će besplatni projekti usmjereni prema našoj djeci biti nastavljeni i ubuduće, kazao je Kazazović.

 

Tokom ove svečanosti u čast prosvjetnih radnika ministar Kazazović i načelnik Ajnadžić su uručili prigodne poklone najboljim nastavnicima i učiteljima iz svih škola iz Centra. Tako su titulu najnastavnika općine Centar ponijeli sljedeći prosvjetni radnici: Alma Ramić (OŠ „Hasan Kikić“), Mara Škrabek (OŠ „Isak Samokovlija“), Nafa Tarić (OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“), Ifeta Bajramović (OŠ “Nafija Sarajlić“), Lamija Prašović (OŠ „Safvet-beg Bašagić“), Hajrija Harlač (OŠ  „Alija Nametak“), Kasim Pecikoza (OŠ „Hasan Kaimija“), Emina Zeković (OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“), Fatima Hajdarević (OŠ „'Musa Ćazim Ćatić“) i Hajrija Tandir (OŠ „Vladislav Skarić“).

 

Za dobru organizaciju događaja su zaslužni Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, čiji je v.d. direktora Armin Omerović preuzeo ulogu voditelja na manifestaciji kao i Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar. Manifestaciji je također prisustvovao i Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti