Općina Centar donirala 10.000 KM za Festival „Dani Jurislava Korenića“

U prostorijama Kamernog teatra 55, u srijedu 3. oktobra 2018. godine, upriličena je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni novi projekti i predstave u ovogodišnjoj repertoarskoj sezoni, te potpisan protokol o podršci Općine Centar u realizaciji 3. međunarodnog teatarskog festivala „Dani Jurislava Korenića“.

 

Nastavljajući dugogodišnju praksu pružanja podrške institucijama kulture Općina Centar Sarajevo je iz svog budžeta dodijelila grant u iznosu od 10 hiljada konvertibilnih maraka „Kamernom teatru 55“ za organizaciju pomenutog festivala. Tim povodom je u prostorijama ovog sarajevskog teatra upriličeno potpisivanje protokola o pomenutoj donaciji. U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime „Kamernog teatra 55“ direktor Emir Hadžihafizbegović.


Hadžihafizbegović se zahvalio načelniku Ajnadžiću na nesebičnoj podršci Kamernom teatru 55, te naglasio da ovo nije jedina donacija Općine Centar u ovoj godini.


-Senzibilitet načelnika Ajnadžića naspram institucija kulture je na zadovoljstvo svih nas izuzetno veliki. Općina Centar je za kulturu u ovom gradu učinila mnogo. Dugo godina smo pokušavali naći rješenje da se ispred Pozorišta mladih ukloni parking i uredi trg, ali mnogi nisu imali sluha. Načelnik Ajnadžić je urgentno prihvatio našu inicijativu da se ispred Pozorišta mladih u Kulovića ulici uredi Trg kulture - Jurislav Korenić. Svjedoci smo da inicijativa nije ostala slovo na papiru, parking je uklonjen, a radovi na uređenju Trga su u toku. Općina Centar je u ovoj godini pored ove donacije obezbijedila još 10.000 maraka za nabavku tehničke opreme koja je bila u jako lošem stanju, a to su reflektori, svjetlo, miks pult u teatru, ulazna rasvjeta... Naša zahvalnost se ne može mjeriti. Festival „Dani Jurislava Korenića“ je odjeknuo u cijeloj regiji. Dovodimo najbolje predstave iz svih zemalja, imamo odličan žiri, a usput pravimo i promocije knjiga, panele i okrugle stolove. Najvažnije je da je Jurislav Korenić dobio mjesto koje mu pripada, poručio je Hadžihafizbegović.


Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati podršku i pomoć koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva.


-U ime općinske administracije i Općinskog vijeća dijelim zadovoljstvo da će uskoro plato kod Pozorišta mladih biti Trg kulture - Jurislav Korenić. Želim izraziti zahvalnost na inicijativi koju smo sa radošću prihvatili, jer nedopustivo je da se na ulazu u institucije kulture nalaze parkinzi. Inicijativu je podržalo i Općinsko vijeće Centar i Komisija Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti. Festival „Dani Jurislava Korenića“ već treću godinu odaje počast velikom čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH, osnivaču Kamernog teatra 55, i sretni smo da možemo dati doprinos organizaciji takvog festivala, istakao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti