Finansijska podrška Općine Centar za 67 porodilja

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u prostorijama Centra za zdravo starenje, u utorak 2. oktobra 2018. godine, upriličio je druženje sa porodiljama, stanovnicama središnje sarajevske općine.

 

Ovom prilikom je za 67 porodilja uručena jednokratna novčana pomoć koju Općina Centar već pet godina obezbjeđuje za rođenje djeteta čime podstiče natalitet na svom području.

 

-Ovaj projekat je tokom proteklog vremena pokazao dobre rezultate što je nama dovoljan razlog da nastavimo sa njegovom realizacijom. S ciljem povećanja nataliteta na našem području Općina Centar također finansijski pomaže projekat potpomognute vještačke oplodnje i jako smo sretni da imamo velike efekte od ovog projekta. Želim dobro zdravlje vama i vašoj djeci koja će sutra graditi, voljeti i voditi državu Bosnu i Hercegovinu, objasnio je Ajnadžić.

 

Kako je objasnila Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, tokom ove godine računajući i današnje porodilje, kroz pomenuti projekat uručena je pomoć za 411 porodilja.

 

-Općina Centar provodi ovaj projekat od 2013. godine i u ovogodišnjem općinskom budžetu za ovu namjenu obezbijeđen je iznos od 150.000 KM. Danas je sa nama 67 porodilja sa Centra, od čega je za 55 porodilja koje su dobile prvo ili drugo dijete obezbijeđen iznos od po 300 KM, 11 porodilja dobit će po 500 KM za rođenje trećeg djeteta, dok će jedna porodilja dobiti iznos od 1.000 konvertibilnih maraka za rođenje petog djeteta. Za ovu namjenu će iz općinskog budžeta biti isplaćeno 23.000 KM, kazala je Fazlić.


Selveta Hašimović je od Općine Centar dobila hiljadu maraka za rođenje petog djeteta.


-Mnogo nam znači podrška Općine Centar. Zahvaljujući ovom novcu mnogo ćemo lakše nabaviti neophodne potrepštine za bebu. Nadam se da će ovaj projekat opstati i da će biti realizovan i u budućnosti, kazala je Selveta.


Današnjem druženju su prisustvovali i zamjenici predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, te Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika, koji su također uzeli učešće u dodjeli jednokratnih novčanih pomoći porodiljama iz Centra u opremanju novorođenčeta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti