Trkom i šetnjom protiv opake bolesti karcinoma dojke

Jučer je ispred SCC centra na Marijin dvoru organizovana velika manifestacija pod nazivom „Race for the cure“ koja je okupila 8.000 građana iz cijele Bosne i Hercegovine iz gradova Sarajeva, Travnika, Tuzle, Mostara, Brčkog...

 

U organizaciji Udruženja „Zajedno smo jedno“ 11. put po redu održana je trka/šetnja za zdravlje žena čime se želi skrenuti pažnja na potrebu redovnih pregleda žena, kako bi se na vrijeme prevenirala bolest raka dojke s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme. Svoju podršku u organizaciji ove manifestacije su dali Američka ambasada u BiH, Gradska uprava Sarajevo, te Općina Centar Sarajevo u čije ime se okupljenim obratio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.


–Pred svima vama želim izraziti zadovoljstvo zbog činjenice da je Općina Centar dio ovog projekta i borbe protiv opake bolesti karcinoma. Ako je suditi po ovom današnjem okupljanju na dobrom smo putu da damo mnoge odgovore u toj borbi. Općina Centar će nastaviti finansijski i na druge načine pomagati u realizaciji ovog projekta. Prije sedam dana sam potpisao novi pravilnik kojim želimo finansirati nabavku silikonskih implantata za žene operisane od karcinoma dojke. Kao primjer dobre prakse pozivam sve načelnike i gradonačelnike širom BiH da slijede ovaj put Općine Centar, objasnio je Ajnadžić.


Sva sredstva koja su prikupljena u registraciji za učešće na ovoj manifestaciji biće utrošena za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje i paketiće "prve pomoći" za svaku novooperisanu ženu u BiH. 


Tokom same manifestacije prvo je održana dječija utrka, gdje su najmlađi dali svoj doprinos manifestaciji i pokretu borbe protiv karcinoma dojke. Nakon ovoga je održana utrka/šetnja za odrasle na relaciji plato ispred Zajedničkih institucija BiH pored Zemaljskog muzeja u BiH kroz Vilsonovo šetalište do cilja ispred SCC centra na Marijin dvoru. Nakon ovoga je također održana i šetnja za ozdravljenje. Bogat program su podržale i Lejla Šebić, instruktorica fitnessa koja je vježbala sa svojim sugrađanima, dok je Ana Bavrka zabavila goste uz zumbu. Za potpuni muzički ugođaj bili su zaduženi Sergej Ćetković i Berin Buturović.


Manifestacija „Race for the cure“ je održana u više od 150 gradova širom svijeta, a prvi put se održala u našem glavnom gradu 2008. godine. S obzirom na veliki entuzijazam
predsjednice Udruženja „Zajedno smo jedno“ Nermine Hasić, za očekivati je da naredne godine ova manifestacija bude još masovnija.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti