Sjećanje na narodnog heroja Zamu Dučića

U znak sjećanja na komandanta Zamu Dučića, Udruženje „101. motorizovane brigade“ je danas na mezarju u haremu Alipašine džamije u Sarajevu organizovalo polaganje cvijeća i odavanje dužne počasti na 24. godišnjicu pogibije ovog sarajevskog heroja i dobitnika "Zlatnog ljiljana".

 

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće su položili njegov savjetnik Osmo Babić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić, te Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.


Zamo je poginuo u 27. godini života tokom odbrane Jasena kod Vareša 25. septembra 1994. godine, na poziciji komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH. Tokom odbrane opkoljenog grada Zamo je sa svojim saborcima učestvovao u bitkama koje su se vodile na Hrasnom brdu, Mojmilu, Ozrenskoj ulici...


Iza sebe je ostavio suprugu Merimu i maloljetnog sina, koji su danas također prisustvovali godišnjici pogibije.


O veličini i hrabrosti Zame Dučića govorio je Bajro Čomor, njegov saborac i komandant.

 

–Svima je poznato da je Zamo bio istinski heroj i dobar čovjek, a prije svega cijenio je i volio svoju porodicu. Bosna i Hercegovina ovakve sinove neće dobiti još za hiljadu godina, kazao je Čomor prisutnima.

 

Današnjem polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti bosanskohercegovačkom heroju također su prisustvovali Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.    

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti