Općina Centar podržala međunarodnu konferenciju „Obrazovanje i informacione tehnologije - novi pogledi i izazovi"

U organizaciji Udruženja nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (EDUIT), pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama KS, te privrednim subjektima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i poduzetništva, održana je prva međunarodna konferencija „Obrazovanje i informacione tehnologije - novi pogledi i izazovi", posvećena digitalnim kompetencijama nastavnika i transformaciji obrazovanja“. Općina Centar je finansijski podržala održavanje pomenute konferencije.

Predsjednik Udruženja nastavnika i profesora informatike u KS Edin Smajić je kazao da je cilj konferencije unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i upoznavanje šire javnosti o  potrebi cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno osposobljenih škola za 21. vijek.

 

-Okupili smo nastavnike i profesore informatike, direktore škola, pedagoške zavode iz okruženja, ministarstva obrazovanja i prijatelje iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Poljske. U proteklom periodu Udruženje je okupilo tim profesionalaca i entuzijasta koji su svojim djelovanjem kroz razne projekte radili na jačanju digitalnih kompetencija cijelog nastavnog osoblja i svih drugih koji učestvuju u nastavi. U narednom periodu ćemo raditi na poboljšanju općeg kvaliteta obrazovanja, prvenstveno kroz permanentno stručno usavršavanje nastavnika, ali i drugih koji učestvuju u nastavnom procesu, posebno stavljajući akcent na digitalne kompetencije, istakao je Smajić.

 

U ime Općine Centar konferenciji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić,  savjetnik Bećir Sirovina, te pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić.

 

-Općina Centar je primjer dobre prakse kada je u pitanju primjena informacionih tehnologija u nastavnom procesu. Iako lokalna zajednica nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvajamo značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, te osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. U prošlom mjesecu završili smo proces nabavke pametnih tabli za sve osnovne škole na području naše lokalne zajednice. Osnovnim školama redovno pružamo finansijsku pomoć za nabavku opreme za kabinete informatike. Tokom proteklih nekoliko dana izvršili smo nabavku 400 Micro:bit uređaja koji će djecu u osnovnim školama podstaći da uče programiranje. Ovakvu praksu planiramo nastaviti i u budućnosti, a za narednu školsku godinu ćemo za sve prvačiće koji se upišu u osnovne škole na području općine Centar osim ruksaka, pribora i knjiga nabaviti i tablete. Želimo da naša djeca budu informatički pismena jer su to izazovi današnjice. Moja poruka lokalnim zajednicama širom naše zemlje je da slijede dobar primjer Općine Centar, poručio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti