Sutra otvaranje foto galerije u Centru kulture i mladih Općine Centar

U prostorijama Centra kulture i mladih, u ponedjeljak 24. septembra 2018. godine, upriličena je konferencija za medije povodom otvaranja foto galerije u prostorijama ovog Centra što je najavljeno za sutra u 11 sati.

 

Konferenciju je otvorio Senad Bostandžić koji je kazao da je finansiranje rada foto galerije, prve ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini, preuzela Općina Centar kao osnivač ove javne ustanove.


-Ova galerija bi trebala biti prva foto galerija koja će njegovati savremeni pristup fotografiji. Imamo puno galerija, ali nijedna nije striktno namijenjena fotografiji koja je u velikoj ekspanziji. Među velikim brojem radova i stvaralaca teško je naći kvalitet koji se traži isključivo preko kritike. Jedna od prvih stvari ove foto galerije jeste da stvorimo kritiku, odnosno stručne ljude koji će početi razmišljati o kritici u fotografiji. Galerija će sarađivati sa muzejima savremene umjetnosti i foto galerijama iz cijelog svijeta. Namjera nam je dovesti vrhunske fotografe i umjetnike. Posebnu pažnju ćemo posvetiti foto radionicama za mlade, te djeci koja su socijalno isključena sa kojima planiramo raditi na njihovoj inkluziji u društvo, objasnio je art direktor galerije Dženat Dreković.


Prva izložba koja će biti postavljena u novoj foto galeriji je posvećena Festivalu ulične umjetnosti (FUU) čiji je direktor Aleš Kurt.


– Čim društvo i ekonomija dođe u krizu prve na udaru su institucije kulture i umjetnosti. Stoga je jako važno da otvaramo nova mjesta ili im vraćamo namjenu u bavljenju umjetnosti i kulturom. Ovaj projekat je realizovan u nevjerovatno kratkom roku i on je dokaz da kad ima volje moguće je uraditi dobre stvari, kazao je Kurt.


Vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Armin Omerović je prezentovao i određene aktivnosti i projekte.


– U našem Centru kulture i mladih djeluje 14 umjetničkih škola posvećenih najprije djeci i omladini. Namjera nam je da proširimo naše djelovanje i povećamo kvalitet rada ove institucije. Imamo nekoliko festivala koji djeluju u ovom Centru, poput festivala komedije i dječijeg teatra. Kroz vlastitu produkciju želimo prezentovati dječije baletske i dramske predstave. Također početkom oktobra ove godine imamo namjeru potpisati memorandum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima iz 11 gradova poput Zagreba, Dubrovnika, Šapca, Bihaća, Mostara..., kazao je Omerović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti