Održana 6. redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

Na 6. redovnoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo članovi su usvojili Informaciju o osposobljenosti i opremljenosti Službe za spašavanje sa visina u prirodi, na vodi i pod vodom, koju je prezentirao Edin Merzić, rukovodilac jedinice Gorske službe spašavanja – Stanica Sarajevo.

 

Ova služba je formirana u okviru civilne zaštite Općine Centar i broji dvadeset pripadnika Gorske službe spašavanja, a sastoji se od tri specijalistička tima: Tim za spašavanje sa visina, Tim za potrage i spašavanje i Tim za spašavanje na vodi i pod vodom.

 

Pripadnici ove službe su učestvovali u pokaznoj vježbi spašavanja koju je u Radićevoj ulici organizirala Civilna zaštita Općine Centar u sklopu obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja, kada su pokazali obučenost i spretnost GSS spasilaca u simuliranoj akciji spašavanja sa visina, kao i specijalističku opremu koju posjeduju. Imajući u vidu skromne resurse GSS kad su u pitanju oprema i materijalno-tehnička sredstva, Jedinica za spašavanje sa visina, iz prirode, na vodi i pod vodom će do kraja godine, zahvaljujući finansijskim sredstvima civilne zaštite Općine Centar, biti opremljena sa deset kompleta ljetnih i zimskih uniformi kao i vozilom koje je neophodno za efektivno i efikasno obavljanje njihove misije spašavanja ljudskih života.

 

Općinski štab civilne zaštite usvojio je i informaciju o nabavljenim materijalno-tehničkim sredstvima i opremi sa pregledom utroška sredstava za opremanje struktura civilne zaštite Općine Centar – Općinskog i mjesnih štabova civilne zaštite, službi zaštite i spašavanja, kao i ustanova i udruženja od značaja za zaštitu i spašavanje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti