Općina Centar podržava projekte jačanja uloge mladih na lokalnom nivou

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje NYGEA (Network of Youth, Gender and Entrepreneurship Associations) realizira edukativni projekt pod nazivom „Jačanje uloge mladih na lokalnom nivou“ koji ima za cilj educirati mlade da postanu aktivni u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, te na taj način omogućiti i podsticati mlade na zagovaranje, lobiranje, aktivizam i volonterizam kako bi mogli adresirati probleme koji ih se tiču.

Metodološki pristup projekta se zasniva na edukativnim predavanjima i podršci, a u okviru realizacije projekta organiziraju se radionice i prezentacije kao način informisanja, podizanja svijesti i jačanja vještina mladih. Implementacija projekta će obuhvatiti preko 1000 mladih iz osnovnih škola sa područja općine Centar. Projektom je planirano da se organizuju po četiri radionice u svih jedanaest osnovnih škola na teritoriji ove lokalne zajednice na teme omladinskog aktivizma, zagovaranja, lobiranja i reproduktivnog zdravlja.

 

Jedna od radionica održana je u Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“, a učesnici radionice bili su učenici devetog razreda ove škole.

 

-Realizacijom ovog projekta nastojimo podizati svijest mladih o jačanju njihove uloge na lokalnom nivou. Ciljna grupa projekta su učenici osmih i devetih razreda osnovnih škola, a radionice koje organiziramo su interaktivne. Važno je da čujemo njihove ideje, razmišljanja. Većina mlađe populacije na lokalnom nivou nije aktivna i nema jasnu viziju uloge kada, kome i na koji način treba adresirati pitanja i probleme koji se njih tiču. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar koja je prepoznala značaj i finansijski podržala realizaciju ovog projekta, kazao je Said Alibašić, projekt koordinator Udruženja NYGEA.

 

Općina Centar je u okviru podrške realizaciji projekata nevladinih organizacija iz svog budžeta za projekat „Jačanje uloge mladih na lokalnom nivou“ izdvojila 5.000 KM. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti