Prezentacija o opasnostima toplotnog udara u automobilima

Tokom jučerašnjeg dana na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra članice Udruženja „Baby Steps“ su održale prezentaciju o opasnostima toplotnog udara u automobilima.

–Našim sugrađanima smo nudili da uđu u parkirani automobil kojeg smo postavile na trgu. Na postavljenim mjeračima su mogli vidjeti razliku između vanjske i unutrašnje temperature. Većina ispitanika je izdržala tri minute prije nego što su pritisnuli taster koji su dobili kako bi izašli iz ugrijanog automobila. Jučerašnje vremenske prilike su bile idealne za ovu našu malu prezentaciju gdje smo zabilježili da je temperatura u automobilu se penjala do 70 stepeni Celzijevih. Poređenja radi temperatura kad dosegne 42 stepena Celzijevih može imati smrtonosne posljedice. Naši sugrađani su se uvjerili kako je djeci kada ostanu sama u automobilu gdje ne mogu izaći, otvoriti prozor, uključiti klimu ili se na drugi način rashladiti. Svi su izašli sa utiskom da nisu znali koliko je vruće i nelagodno kao i opasno boraviti u autu na velikim vrućinama. Ovom prilikom smo i razgovarali sa sugrađanima o posljedicama toplotnog udara i vjerujemo da smo postigli cilj naše kampanje o opasnostima ostavljanja samog djeteta u automobilu, objasnila je Amila Tatarević iz Udruženja „Baby Steps“.

 

Ovu prezentaciju su članice pomenutog udruženja imale ispred SCC centra krajem augusta ove godine gdje su također imale veliki odziv sugrađana da učestvuju u projektu. Tokom ove kampanje ispred dva tržna centra članice ovog Udruženja su uspjele podijeliti oko 1.600 brošura sa osnovnim informacijama o posljedicama toplotnog udara u automobilima. Kampanju "Podizanje svijesti o opasnosti toplotnog udara u automobilima" koju je realizovalo pomenuto udruženje finansijski je podržala Općina Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti