Općina nabavila Micro Bit uređaje za učenike osnovnih škola

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti u saradnji sa Službom za javne nabavke, zajedničke poslove i informatiku je okončala zakonsku proceduru nabavke Micro Bit uređaja za potrebe 11 osnovnih škola sa Centra.
Općina nabavila Micro Bit uređaje za učenike osnovnih škola

Nabavljeno je 400 uređaja koji će osnovcima pomoći u učenju programiranja i u isto vrijeme ih zabaviti.

 

–Također smo pored ovih uređaja nabavili i 1.000 zamjenskih baterija, te 11 punjača za baterije. Ovi uređaji predstavljaju male računare uz pomoć kojih djeca uče praktično programiranje. Predstavlja spoj robotike i informatike uz pomoć kojeg se može napraviti uređaj koji se može kretati ili prikazati na displeju. Ovi uređaji imaju ugrađene kompase i bluetooth tehnologiju, objasnio je Samir Širić, šef Odsjeka za informatiku Općine Centar.

 

Uz pomoć Micro Bit uređaja osnovci će moći učiti u programima poput Microsoft Block Editor-a koji ima mogućnost prevođenja blokova u tekstualni programski jezik, Python-a, Javascript-a...

 

Osamdesetih godina prošlog vijeka na inicijativu BBC-ja u saradnji sa 29 partnera je razvijen Micro Bit uređaj za potrebe učenika osnovnih škola što je imalo veliki uspjeh kod osnovaca u Velikoj Britaniji.

 

Cilj ovog projekta je da podstakne nove generacije da koriste nove tehnologije na zabavan način. Koliko je zahtjevan projekat govori podatak da je u razvoj ovog uređaja bilo uključeno 17 zemalja i osam globalnih kompanija.

 

Kako je planirano, nabavljeni uređaji će biti podijeljeni učenicima u 11 osnovnih škola iz Centra tokom septembra ove godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti