Potpisani ugovori o finansijskoj potpori Općine Centar projektima nevladinih organizacija

U Općini Centar u četvrtak, 2. augusta 2018. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva o finansijskoj podršci Općine za implementaciju 12 projekata organizacija civilnog društva.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić čestitao predstavnicima nevladinih organizacija za čije projekte su odobrena sredstva po veoma strogim kriterijima po novoj LOD metodologiji.

 

-Posebno želim naglasiti da su mjesto i uloga nevladinog sektora jako bitni kada je u pitanju aktivan odnos prema društvenim pojavama i potrebama građana u lokalnoj zajednici. U sklopu jačanja saradnje i partnerstva sa organizacijama civilnog društva ušli smo u zajednički projekt sa Evropskom unijom koji podrazumijeva novi model finansiranja po evropskim standardima koji imaju za cilj transparentnije i odgovornije trošenje budžetskih sredstava za projekte organizacija civilnog društva u čijem fokusu su građani i njihove potrebe definirane u strateškim dokumentima lokalnih zajednica, kazao je načelnik Ajnadžić  i dodao da mu je žao što i drugi kvalitetni projekti nisu mogli dobiti podršku zbog ograničenih sredstava.

 

Naime, Općina Centar je 9. maja 2018. godine raspisala javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz ovogodišnjeg općinskog budžeta. U predviđenom roku pristigla je 141 projektna aplikacija. U skladu sa Odlukom o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po novoj LOD metodologiji, Komisija za ocjenu i odabir projekata je izvršila evaluaciju prispjelih projekata i donesena je odluka o dodjeli sredstava (granta) za 12 odobrenih projekata koji se, u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar za period 2016-2022. godine, odnose na oblasti: obrazovanje, kultura, zaštita okoliša, socijalna politika, zdravstvo i sport.

 

Iznosi sredstava za odobrene projekte su od 5.000 do 15.000 konvertibilnih maraka. U ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu planirano je 120 hiljada konvertibilnih maraka.

 

Donošenje Odluke o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po novoj LOD metodologiji je bila obaveza u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD kojem je Općina Centar pristupila u novembru prošle godine zajedno sa još 20 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekt finansira Evropska unija, a provodi UNDP (United Nations Development Programme) u BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama. Riječ je o partnerskom projektu sa novim modelom finansiranja po međunarodnoj LOD metodologiji i standardima raspodjele budžetskih sredstava za projekte nevladinog sektora. Projekt je vrijedan 10 miliona eura i provodit će se do 2020. godine, a bit će uključeno 50 općina i gradova u šest zemalja Zapadnog Balkana.

 

Finansijsku podršku Općine Centar ove godine dobili su: Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza” za projekt “Jačanje kompetencija za samostalan život osoba sa intelektualnim teškoćama”; Udruženje “IDEA” za projekt “Škola preduzetništva Općine Centar”; Udruženje mladih “Pragma” za projekt “Finansijska pismenost”; Udruženje “NYGEA” za projekt “Jačanje uloge mladih na lokalnom nivou”; Udruženje “Centar za razvoj omladinskog aktivizma - CROA” za projekt “Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE”; Udruženje umjetnika “Bellarte” za projekt “Balet u opkoljenom Sarajevu”; Udruženje za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije “Bajka” za projekt “Teatar pripovijedanja”; Udruženje plivački klub “SPID” Sarajevo za projekt “Integracija u društvo kroz plivanje”; Udruženje sportski klub pravi put “Realway” za projekt “Košarka za sve – Širenje škole košarke KK Realway”; Udruženje ronilački klub “Bosna” za projekt “Voda je život – neka bude čista”; Udruženje Odred izviđača“Sebilj” za projekt “Postani izviđač – uradi prvi korak do samostalnosti”; Udruženje “Baby Steps” za projekt “Podizanje svijesti o opasnosti toplotnog udara u automobilima”.

 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina, savjetnici načelnika, kao i Elma Sultanić, Ismeta Mameledžija-Demir i Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti te Admir Bukva u ime Komisije za ocjenu i odabir projekata organizacija civilnog društva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti