Općina Centar nastavlja podršku vjerskim zajednicama

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 1. augusta 2018. godine u Općini Centar ugostio sestre milosrdnice provincije Majke Divne Sarajevo na čelu sa provincijalnom glavaricom sestrom Julijanom Djaković. Sastanku su prisustvovali i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Mustafa Resić, te Samir Šehović i Belma Bašović iz nadležnih općinskih službi.

Prve sestre milosrdnice su stigle u Sarajevo 13. novembra 1871. godine i bile su smještene u jednu kućicu pokraj stare župske crkve na Miljacki. Godine 1882. godine dr. Josip Štadler dolazi za prvog nadbiskupa u Sarajevu i kupuje zemljište za crkvu na uglu ulica današnje Titove i Šenoine. Gradnja crkve sv. Vinka Paulskog u Sarajevu, samostana i škole je bila završena 1883. godine, a sagrađeni objekti su darovani sestrama milosrdnicama, kojima i danas pripadaju.

 

Sestra Julijana upoznala je domaćine iz Općine Centar o problemima sa kojima se susreću te izrazila nadu da će im lokalna zajednica pomoći u njihovom prevazilaženju.

 

-Dvorište koje nam služi kao prilaz samostanu je u jako lošem stanju, a proglašeno je javnim dobrom. Naša želja je da se to dvorište uredi, te ukoliko postoji mogućnost da nam se ustupi na korištenje, prije svega radi naše sigurnosti. Također, naša molba Općini Centar je da nam pomogne u sanaciji krova koji je u lošem stanju i predstavlja opasnost za sve prolaznike s obzirom da su objekti stari preko 130 godina. Za tri godine, odnosno 2021. godine obilježavamo 150. godišnjicu dolaska sestara milosrdnica u Sarajevo i nadamo se da će Općina Centar u skladu sa svojim mogućnostima podržati tu manifestaciju, kazala je sestra Julijana.

 

Načelnik Ajnadžić naglasio je da Općina Centar ima dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata, te realizaciju programskih aktivnosti i obilježavanje praznika.

 

-Kada je u pitanju dvorište, u što skorijem vremenskom roku oštećenja će biti sanirana, a kada se utvrdi status parcele, onda ćemo razmatrati mogućnost davanja na korištenje. S obzirom da je objekat u kojem ste smješteni, a koji se sastoji od crkve svetog Vinka Paulskoga, samostana i škole, proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine potrebno je da se obratite Zavodu za zaštitu spomenika koji mora dati saglasnost za sanaciju krova, a mi smo spremni izdvojiti dio sredstava za tu namjenu imajući u vidu da predstavlja opasnost za sigurnost kako vas tako i drugih građana, kazao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti