Odata počast tragično stradalim u Jukićevoj ulici i poginulim borcima Prve podrinjske brigade

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. obilježena je danas 26. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 69 od agresorske granate.

Na taj dan prije 26 godina ubijeni su: Rizvan Kujundžić (1982), Indira Kujundžić (1986), Delveta Kujundžić (1958), Hasija Kujundžić (1925) i dr. Mirjana Maksimović (1946).

 

Članovi porodica poginulih, komšije i prijatelji, te predstavnici Općine Centar položili su cvijeće kod spomen-ploče i odali počast nevinim žrtvama. U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, cvijeće su položili njegov savjetnik Osmo Babić i Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti. Obilježavanju su prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar Samir Fazlić i Nuko Grebović.

 

Polaganju cvijeća je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikret Grabovica. –Na ovom mjestu počinjen je stravičan zločin, a i sama pomisao da se nešto takvo može dogoditi je strašna. Ovo je jedno od mnogih mjesta koje svjedoči, upozorava i obavezuje. Svjedoči da su civili, nevini sugrađani, posebno djeca ovog grada tokom agresije ubijani planski i ciljano. Upozorava da treba da njegujemo uspomene na stradale, da čuvamo istinu od zaborava. Naša obaveza je da to prenosimo i na buduće generacije kako bi bile upućene u to šta se to događalo tokom opsade grada, tokom agresije na BiH. Moramo čuvati kulturu sjećanja, istinu od zaborava jer to je jedan od preduslova da nam se zlo koje se dogodilo više nikada ne ponovi, naglasio je Grabovica.

 

Delegacija Općine Centar koju su činili dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, savjetnik načelnika Osmo Babić, predsjednik Komisije za boračka pitanja Dževad Jusić, te Muamer Đendušić iz Službe boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti su danas na Šipu kod spomen-obilježja poginulim borcima Prve podrinjske brigade položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima ove brigade koji su 31. jula 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti