Dodijeljena priznanja za najbolju mjesnu zajednicu i najbolji savjet MZ Općine Centar

U prostorijama Općine Centar u utorak, 31. jula 2018. godine upriličena je dodjela priznanja za najbolju mjesnu zajednicu i najbolji savjet mjesne zajednice Općine Centar Sarajevo.

Podsjećamo, Općinsko Vijeće Centar Sarajevo je na 25. redovnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 31. marta 2018. godine usvojilo Odluku o izboru najbolje mjesne zajednice i najboljeg savjeta mjesne zajednice na području općine Centar.

 

Za najbolju mjesnu zajednicu proglašena je MZ „Koševsko brdo“, zatim slijedi MZ „Mejtaš-Bjelave“ te MZ „Ciglane-Gorica“ kojima su dodijeljene plakete i novčane nagrade. Za najbolje savjete mjesnih zajednica izabrani su Savjet MZ „Soukbunar“, zatim „Bardakčije“ i „Džidžikovac-Koševo I“  koji su također dobili novčane nagrade Općine.

 

Prilikom odabira najboljih vrednovano je aktivno učešće u rješavanju potreba građana u raznim oblastima kao što su komunalna infrastruktura, socijalna i zdravstvena zaštita, ekologija, obrazovanje, kultura, sport, saradnja sa nevladinim organizacijama, rad sa mladima i građanima treće životne dobi itd.

 

Predsjednik Komisije Općinskog vijeća za saradnju sa mjesnim zajednicama i općinama i gradovima Munib Milišić iskazao je zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha da podrže ovu aktivnost. 

 

-Ova priča krenula je u prošlom sazivu Komisije za saradnju sa mjesnim zajednicama i općinama i gradovima na inicijativu vijećnika Samira Fazlića. Danas dodjeljujemo priznanja na osnovu Odluke Općinskog vijeća. Pored plaketa za najbolje mjesne zajednice i zahvalnica za najbolje savjete mjesnih zajednica predviđene su i novčane nagrade. Za prvu mjesnu zajednicu predviđena je nagrada u iznosu od 3.000 KM, za drugu 2.000 KM i za treću 1.000 KM. Kada je u pitanju rangiranje savjeta mjesnih zajednica, prvoplasirani savjet dobio je nagradu u iznosu od 1.000 KM, drugoplasirani 700 KM i trećeplasirani 500 KM. Dodijeljena novčana sredstva se isključivo realiziraju za projekte na području tih mjesnih zajednica, pojasnio je Milišić.

 

Načelnik Ajnadžić čestitao je dobitnicima ovogodišnjih priznanja i izrazio nadu da će nastaviti sa dobrim radom i u budućnosti.

 

-Raduje me da danas prisustvujemo dodjeli važnih priznanja i nagrada za one koji promoviraju aktivnosti građanskih inicijativa naših sugrađana u mjesnim zajednicama. Ovakva praksa treba biti nastavljena i u budućnosti. Smatram da je važno kazati da trebamo jačati veze između lokalnih zajednica kako u Bosni i Hercegovini, tako i mnogo šire, jer lokalna zajednica je polazna stanica za rješavanje problema naših građana, ali i motor razvoja, kako lokalnih sredina, tako i države i regije, kazao je Ajnadžić.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karačić pridružila se čestitkama i poželjela predstavnicima mjesnih zajednica i savjeta mjesnih zajednica sreću i uspjeh u daljem radu.

 

Današnjoj dodjeli priznanja prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, vijećnik Samir Fazlić, savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina, te Ibrahim Burazerović iz Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti