Obilježena 25. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete te njihovih saboraca

U organizaciji Udruženja „1. slavna - 111. viteška brigada“, a povodom obilježavanja 25. godišnjice pogibije komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete te njihovih saboraca, članovi porodica i brojne delegacije su 27. jula 2018. godine na spomen obilježju Kovači i na mezaru prvog predsjednika međunarodno priznate države BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića položile cvijeće i odali počast herojima odbrane Sarajeva.

Obilježavanju godišnjice pogibije boraca, u ime Općine Centar prisustvovali su načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, njegov savjetnik Bećir Sirovina, vijećnik Hamdija Hasanović, predsjednik Komisije za boračka pitanja Dževad Jusić, kao i Muamer Đendušić iz Službe boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

-27. jula 1993. godine vođene su ključne borbe za odbranu grada na brdu Žuč. Agresor je krenuo u napad želeći presjeći grad na dva dijela i zauzeti ovu veoma važnu kotu. Nažalost, tog dana braneći Sarajevo, na Golom brdu su od iste granate ispaljene sa položaja agresorske vojske poginuli komandant Prve motorizovane brigade Armije RBiH Enver Šehović i komandant Prvog bataljona Zahir Panjeta koji su sa saborcima izvojevali jednu od najvećih bitaka na sarajevskom ratištu, prisjetio se Nusret Aganović, predsjednik Udruženja „1. slavna - 111. viteška brigada“.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su svojim životima branili ovu zemlju.

 

-Povodom obilježavanja 25. godišnjice bitke za odbranu brda Žuč, strateški važne kote za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, i pogibije komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete te njihovih saboraca, želim iskazati duboko poštovanje za uzorne patriote, naše najbolje sinove koji su dali život za odbranu domovine, suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine. Hrabre borce koji su svojim životima branili ovu zemlju nikada ne smijemo zaboraviti i naša je obaveza da s ponosom čuvamo u trajnom sjećanju njihove hrabre i plemenite likove i djela, kao i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata i prenosimo ih budućim generacijama, poručio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti