Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 26. jula 2018. godine održana je 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Izmjene i dopune regulacionih planova

Na ovoj sjednici je usvojena Odluka o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – II faza (podzemna garaža u ulici Bulevar Franca Lehara), koju je Općinsko vijeće usvojilo na 24. redovnoj sjednici, održanoj 26. aprila 2018. godine. Ovakvu odluku je na prošloj, 27. sjednici najavio općinski načelnik kao predlagač s obzirom na činjenicu da je povukao Prijedlog odluke o Izmjenama i dopunama pomenutog regulacionog plana uvažavajući opravdane primjedbe i zahtjeve građana sa područja Marijin Dvora i istakao da će se nastaviti aktivnosti na izmjenama i dopunama plana iz 2007. i 2013. godine, što će podrazumijevati ukidanje planirane podzemne garaže i zadržavanje postojeće zelene površine sa drvećem, dječijim mobilijarom i svim drugim parkovskim sadržajima na Bulevaru Franca Lehara, a sve u cilju očuvanja okoliša i pokrenuti aktivnosti na iznalaženju drugih urbanih rješenja aktuelnih problema parkiranja motornih vozila za obuhvat izvan ovog zelenog kompleksa.

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana ''Panjina kula-Hrastovi'', lokalitet Breka na parceli k.č. 1757 K.O. Sarajevo V, sa pratećom odlukom o provođenju. Ovim izmjenama i dopunama omogućava se zamjena građevinskog fonda odnosno izgradnja dupleks stambenog objekta. Vijeće je donijelo i Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Breka'' na vlasničkoj parceli k.č. 1181/1 K.O. Sarajevo V u cilju stvaranja planskih preduvjeta za izgradnju porodične stambene kuće.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na Šipu, površine 12 m2, od ''Hyndai Auto BiH'' Društvo za proizvodnju, trgovine i usluge d.o.o. Sarajevo, u cilju rješavanja imovinsko-pravih odnosa u svrhu izgradnje I transverzale – dionica II (Bare - tunel Kobilja glava - Hotonj). Donesena su i dopunska rješenja o preuzimanju i izuzimanju zemljišta u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje saobraćajnice – veza ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka.

Vijeće je donijelo odluku o prodaji, neposrednom pogodbom, neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta površine 2 m2, u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje lifta – invalidskog pomagala uz objekat kolektivnog stanovanja u ulici Maršala Tita 34, po cijeni 1.600 KM/m2. S tim u vezi, upućena je inicijativa da se prilikom oktobarskog rebalansa budžeta obezbijede finansijska sredstva za ovo zemljište i pomoć u izgradnji lifta.

 

Aktivnosti od javnog interesa koje se realiziraju putem nevladinih organizacija

Općinsko vijeće je usvojilo Nacrt odluke o utvrđivanju aktivnosti od javnog interesa za Općinu Centar koje se realiziraju putem nevladinih organizacija. Nacrtom odluke, koji će biti upućen u javnu raspravu, su u skladu sa strateškim ciljevima Općine definisane aktivnosti i projekti od javnog interesa sa kojima nevladine organizacije ostvaruju pravo na finansijsku i nematerijalnu podršku Općine Centar a odnose se na oblasti omasovljenja i razvoja sporta, očuvanja umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine, aktivizma mladih, socijalne i zdravstvene zaštite, prava nacionalnih manjina, očuvanja historijskih tekovina.

 

Ratificiran Sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan BiH

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Odluku o ratifikaciji Sporazuma o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države BiH, zaključenog 26. juna 2018. godine između Općine Centar i Općine Stari Grad, kojeg su potpisali načelnici dr. Nedžad Ajnadžić i mr. Ibrahim Hadžibajrić. Riječ je o podjeli zajednički stečene imovine u periodu 1958-1978. koja nije završena nakon razdvajanja ove dvije općine 1978. godine. Sporazumom je predviđeno da se prihod od zajednički stečene nekretnine dijeli u omjeru 60% za Općinu Centar i 40% za Općinu Stari Grad. To se prije svega odnosi na odmaralište Zelenika u Herceg Novom ali i druge zajednički stečene nekretnine van granica BiH. Pomenuti sporazum stupa na snagu kada ga ratificiraju općinska vijeća Centra i Starog Grada.

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost načelniku da, u skladu sa zakonskim i drugim pozitivnim propisima, preduzme sve neophodne aktivnosti na realizaciji pomenutog sporazuma.

 

Pravilnik o korištenju dijela prostorija mjesnih zajednica

Općinsko vijeće je usvojilo novi Pravilnik o dodjeli, načinu i uvjetima korištenja dijela prostorija mjesnih zajednica Općine Centar, kojim se na jedinstven način regulišu ova pitanja. Tako je propisano da se dio prostorija – čajne kuhinje mogu dati na korištenje djeci ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, kao i nezaposlenim RVI i demobilisanim borcima, na osnovu utvrđene liste prioriteta boračkih organizacija Općine Centar, na period od godinu dana uz mogućnost produženja, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2 mjesečno. Također je propisano radno vrijeme i uslovi korištenja čajnih kuhinja, kao i uslovi korištenja prostorija mjesnih zajednica za održavanje sastanaka nevladinih organizacija i političkih partija.

 

Modernizacija Olimpijskog stadiona na Koševu

Vijeće je primilo k znanju Informaciju o aktivnostima na modernizaciji Olimpijskog stadiona ''Asim Ferhatović Hase''. Navedeno je da su u ovoj godini preduzimane intenzivne aktivnosti po tom pitanju. U ovogodišnjem budžetu Općine obezbijeđeno je pola miliona maraka, a isto toliko i od Ministarstva kulture i sporta KS. Nakon provedenih tenderskih procedura i odabira izvođača radova obnovljena je i pojačana rasvjeta na stadionu koja omogućava održavanje noćnih utakmica, izgrađena je centralna kontrolna soba sa video nadzorom cijelog stadiona sa 27 kamera, završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače te prostor za zagrijavanje igrača, a radi se i na drugim tehničkim detaljima. Time su ispunjeni osnovni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica. Općinska uprava će nastaviti aktivnosti na izgradnji novog semafora, rekonstrukciji terena i drugim građevinsko tehničkim poboljšanjima uslova za smještaj publike, igrača i medija.

 

Objavljen je i međunarodni javni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije ovog sportskog kompleksa. Na ovaj poziv prijavile su se dvije strane kompanije – iz Saudijske Arabije i Australije, čijim menadžerima je upućen poziv da posjete Sarajevo u cilju iznalaženja najboljih idejnih rješenja. Održano je i više sastanaka Arhitektonskog savjeta radi definisanja smjernica za izradu izmjena i dopuna Regulacionog plana Zetra, uz osnovni koncept da se, uz zadržavanje svih postojećih sportskih sadržaja, izgrade i privredni sadržaji koji će investitoru omogućiti povrat sredstava.

Općinsko vijeće je primilo k znaju Informaciju o stanju objekata na području općine Centar, posebno ruševnih objekata i fasada, sa prijedlogom mjera.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti