Nastavak podrške ustanovama koje brinu o starim i nemoćnim, te osobama sa invaliditetom

U prostorijama Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ u Nahorevskoj ulici 195 (nekadašnja bolnica ''Dr. Ernest Grin'') potpisan je protokol o donaciji sredstava Općine Centar ovoj kantonalnoj ustanovi.

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime Doma za socijalno zbrinjavanje protokol potpisala direktorica Sanita Alagić.

 

 

Prema ovom dokumentu Općina Centar će izdvojiti iz svog ovogodišnjeg budžeta 10.000 KM namijenjenih za realizaciju projekta „Prekogranična saradnja – izgradnja socijalnih mreža i primjena dobrih praksi“, kojeg realizuje Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

 

 

Ovom prilikom direktorica Alagić se zahvalila na ovoj i dosadašnjoj podršci koju općinski načelnik i Općinsko vijeće Centar pružaju ovoj ustanovi.

–Donacija Općine Centar značajno će doprinijeti umrežavanju i podsticanju izgradnje kapaciteta, širenja saradnje između srodnih institucija iz države i regiona. Prekogranični projekti saradnje ustanova koje zbrinjavaju stara i nemoćna lica kao i osobe sa invaliditetom veoma su važni, budući da je neophodno podizanje svijesti uposlenika ovih ustanova i njihovo profesionalno sazrijevanje. Nadam se da će Općina Centar i u narednom periodu finansirati ovaj vid saradnje, te na taj način ubrzati provođenje strategije transformacije i deinstitucionalizacije ustanova socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo, kazala je Alagić.

 

 

Tokom ove posjete delegacije Općine Centar u kojoj su također bili i savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić kao i vijećnik Velija Katica, razgovarano je o nastavku saradnje ove dvije institucije i dogovoreno je da Općina Centar u narednom periodu obezbijedi nekoliko plastenika za uzgoj povrća za potrebe Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, gdje bi njegovi štićenici imali radno-okupacionu terapiju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti