Novčana pomoć za 149 penzionera za nabavku lijekova

U nastojanjima da osobama treće životne dobi obezbijedi kvalitetniji život, Općina Centar predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć ovoj populaciji, a posebno onima koji nisu u mogućnosti sa njihovim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.

Imajući u vidu da od oko 12.000 penzionera sa područja središnje sarajevske općine, njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 348 maraka mjesečno, Općina Centar je u budžetu za 2018. godinu obezbijedila 65.000 maraka penzionerima za subvencioniranje nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

 

Tim povodom je u prostorijama Centra za zdravo starenje upriličena dodjela pomoći za 149 penzionera, stanovnika središnje sarajevske općine. Jednokratne novčane pomoći penzionerima su uručile predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

 

Predsjedavajuća Karačić je pozdravila prisutne sugrađane naglasivši da na ovaj način Općina Centar nastoji pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika.

 

-Drago mi je da smo danas zajedno kako bismo vam bar malo olakšali svakodnevnicu. Bilo bi mi mnogo draže kada biste mogli dostojanstveno od svojih zarađenih penzija sebi obezbijediti životne potrepštine i lagodno živjeti, ali nažalost stvarnost je drugačija. Općina Centar u skladu sa svojim mogućnostima nastoji pomoći vama koji ste svoj životni vijek posvetili izgradnji naše zemlje, a sa ovakvom praksom će biti nastavljeno i u budućnosti, poručila je Karačić.

 

U ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića prisutnim se obratio njegov savjetnik Osmo Babić kazavši da je pomoć penzionerima za nabavku lijekova dugogodišnja praksa Općine Centar.

 

-Načelnik Ajnadžić je prošle godine donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa područja općine Centar. Pravilnikom su utvrđeni kriteriji i način dodjele ove pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste ili konzilija i predračuna iz apoteke za određeni period u toku tekuće godine. Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar i Udruženja penzionera Centar, odnosno njihovih povjerenika u mjesnim zajednicama, kazao je Babić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti