Donacija višenamjenskog vozila Crvenom križu općine Centar

U prostorijama Općine Centar u srijedu 11. jula 2018. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o davanju na korištenje višenamjenskog kombi vozila za potrebe Crvenog križa općine Centar u čije ime je ovaj ugovor potpisao predsjednik prim. dr. Bakir Nakaš.

Kako je navedeno u potpisanom ugovoru, motorno vozilo marke Volkswagen Transporter će koristiti općinskom Crvenom križu za aktivnosti na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nesreća, kao i za druge poslove iz oblasti zaštite i spašavanja za koje su osposobljene i opremljene ekipe Crvenog križa općine Centar.

 

-Kako smo organizacija od interesa za Općinu Centar u određenim poslovima, koji su iz domena naše djelatnosti, u planovima koje smo imali za proteklu godinu mi smo sa predstavnicima Općine Centar kroz saradnju sa Civilnom zaštitom ponudili formiranje višenamjenske terenske ekipe koja bi bila u službi Crvenog križa i Civilne zaštite Općine Centar sa određenim zadacima koji su vezani za zbrinjavanje, izvlačenje, liječenje i transport osoba koje su izložene određenim katastrofama i elementarnim nepogodama. Formirana ekipa je završila potrebnu stručnu obuku i općinski načelnik je dao saglasnost da nam se iz sredstava civilne zaštite osigura potreban potrošni materijal, uniforme i transportno vozilo koje bi bilo u službi našeg izlaska na teren. Donirano vozilo ispunjava sve uvjete za namjene u koje će ga Crveni križ koristiti, na čemu smo zahvalni načelniku Ajnadžiću i Civilnoj zaštiti Općine Centar, kazao je Nakaš koji je dodao da je među prioritetima obostrane saradnje također obuka iz prve pomoći kojom će biti obuhvaćeno građanstvo ove općine, kao i njeni uposlenici.

 

Crveni križ općine Centar uvijek učestvuje u akcijama spašavanja i pokaznim vježbama poput onih izvedenih na Trebeviću i u Radićevoj ulici.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića današnjem potpisivanju je prisustvovao njegov savjetnik Osmo Babić.

 

-Nama je jako drago da možemo ustupiti našem Crvenom križu ovakvo vozilo na korištenje, odnosno jedinici koja djeluje u sastavu Općinskog štaba civilne zaštite. Vozilo koje ostaje u vlasništvu Općine Centar predajemo ovoj organizaciji na korištenje na period od godine dana, koji može biti produžen u zavisnosti od potreba jedinice Crvenog križa općine Centar, čime naši građani dobijaju nešto novo što nije do sada bilo u praksi. Zahvaljujući doniranom vozilu pripadnici Crvenog križa mogu u svakom momentu izaći na teren i pomoći unesrećenima, objasnio je Babić.

 

Današnjem potpisivanju ugovora su također bili prisutni Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, te Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti