Finansijska podrška Fondaciji „Urjan Dede“

Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila iznos od 10.000 KM koje su namijenjene za izgradnju rifaijske tekije u ulici Pećina 28 (Mjesna zajednica „Soukbunar“).

Tim povodom je upriličeno potpisivanje protokola o realizaciji sredstava Fondaciji „Urjan Dede“, koja upravlja predstojećom izgradnjom tekije na Soukbunaru. U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime pomenutog udruženja predsjednik Edin Kukavica.

 

Ovom prilikom Kukavica je kazao da je protekle godine, zahvaljujući velikom razumijevanju prošlog i sadašnjeg načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića i Nedžada Ajnadžića završena sanacija klizišta u Ulici Pećina kod broja 28 čime je riješen veliki problem i stvorene prepostavke za izgradnju nove tekije.

 

–Tokom proteklog perioda smo zahvaljujući donacijama Grada Sarajeva i Općine Centar uspjeli renovirati drugo po starini turbe u gradu Sarajevu, turbe Urjan Dede, jednog od vojskovođa Mehmeda II Osvajača. Na istom lokalitetu odnosno zemlji koju smo uspjeli uvakufiti na Islamsku zajednicu u BiH, planiramo graditi objekat koji će biti svojevrsni centar. Kako je poznato, tekije su u svojoj osnovnoj namjeni, osim obrednog sadržaja, i humanitarno-socijalne institucije koje su na raspolaganju svim ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Sa zadovoljstvom mogu istaći da smo završili sve potrebne procedure i uskoro očekujemo da nam nadležna služba Općine Centar izda građevinsku dozvolu a od nadležne službe Gradske uprave da nam izda potrebno odobrenje o izuzeću od zabrane građenja na ovom lokalitetu kako bismo počeli izgradnju objekta tekije površine oko 620 kvadratnih metara, objasnio je Kukavica.

 

Pomenuta fondacija je formirana na inicijativu Udruženja građana „Urjan Dede“ koja je registrovana za promociju kulturne i zaštitu nematerijalne baštine svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti