Općina Centar nastavlja pomagati povratničku populaciju

U mjestu Duhri kod Kiseljaka, gdje živi povratnička populacija, upriličeno je 6. jula 2018. godine potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava Općine Centar za sufinansiranje opremanja Centra za edukaciju i neformalno obrazovanje mektebske djece i mladih u povratničkom džematu Duhri, s ciljem održivog povratka.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak to učinio predsjednik Izvršnog odbora prof. Nermin Merhemić. Sredstva u iznosu od 7.000 KM su obezbijeđena u budžetu Općine Centar sa ekonomskog koda namijenjenog održivom povratku u BiH, za šta je bio raspisan javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka, koji je objavila Općina Centar krajem februara 2018. godine.

 

Domaćini su se zahvalili načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na ovoj donaciji koja će im omogućiti da djeca povratnika dobiju dodatno neformalno obrazovanje iz poznavanja rada na računaru i stranih jezika.

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da mu je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar usmjerava finansijska sredstva i na održivi povratak i u sklopu toga za obrazovanje i zdravstvo i projekte namijenjene mladim ljudima.

 

-Razumijemo vaše probleme i želimo biti partneri u njihovom rješavanju a ujedno i ohrabriti druge da zajedničkim projektima omoguće bolje sutra za sve nas. Siguran sam da će ova donacija biti korisna za cijelo naselje Duhri. Naša djeca moraju biti informatički pismena i poznavati više stranih jezika zbog njihove bolje budućnosti. Dok sam obavljao funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća naša općina je izdvojila milion KM pomoći za općine iz oba entiteta u BiH. Ta sredstva su raspoređena unesrećenim ljudima koji su najviše stradali tokom velikih poplava 2014. godine, kazao je Ajnadžić.

 

Nakon potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je uručio 14 školskih ruksaka osnovcima iz ovog naselja za uspješan nastavak njihovog školovanja. Tokom ove posjete načelnik je obišao i prostorije područne Osnovne škole „Kiseljak I“ gdje nastavu pohađaju i djeca iz sela Duhri i najavio da će Općina Centar donirati računarsku opremu i u saradnji sa Udruženjem „Jesi li za basket?“ napraviti jedno košarkaško igralište za učenike ove područne škole.

 

U delegaciji Općine Centar također su bili Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika, Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica i Samir Šehović, šef Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti