Uručena novčana pomoć za 101 penzionera za nabavku lijekova

U nastojanjima da osobama treće životne dobi obezbijedi kvalitetniji život, Općina Centar predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć ovoj populaciji, a posebno onima koji nisu u mogućnosti sa njihovim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.

Imajući u vidu da od oko 12.000 penzionera sa područja središnje sarajevske općine, njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 348 maraka mjesečno, Općina Centar je u budžetu za 2018. godinu obezbijedila 65.000 maraka penzionerima za subvencioniranje nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

 

Tim povodom, u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12 u petak, 25. maja 2018. godine, upriličena je dodjela pomoći za 101 penzionera, stanovnika središnje sarajevske općine.

 

Od početka godine ovu vrstu pomoći dobilo je 168 penzionera, a na godišnjem nivou taj broj iznosi između 800 i 900.

 

Načelnik Ajnadžić je prošle godine donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa područja općine Centar. Pravilnikom su utvrđeni kriteriji i način dodjele ove pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste ili konzilija i predračuna iz apoteke za određeni period u toku tekuće godine. Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar i Udruženja penzionera Centar, odnosno njihovih povjerenika u mjesnim zajednicama.

 

Prisutne starije sugrađane pozdravio je načelnik Ajnadžić, te istakao da se radi o projektu kojim se nastoji pomoći najugroženijim kategorijama naših sugrađana treće životne dobi sa malim primanjima.

 

-Općina Centar će nastaviti realizaciju programa podrške za penzionere. Vi ste ugradili svoje radne vijekove u izgradnju sistema i naše domovine, a sada smo mi u obavezi da vam uzvratimo i omogućimo dostojanstvenu i lijepu treću životnu dob. Želim vas obavijestiti da ćemo i ove kao i prošle godine organizirati izlet za penzionere u drugoj polovini mjeseca juna i koristim priliku da pozovem sve zainteresirane penzionere sa područja općine Centar da se prijave u svoju mjesnu zajednicu. Također, želim vas obavijestiti da uskoro krećemo sa izgradnjom novog Centra za zdravo starenje na Koševu, istakao je Ajnadžić, te dodao da će u narednom periodu biti održana i Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o socio-ekonomskom statusu penzionera.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti