Lektire za slijepe i slabovidne učenike biće štampane zahvaljujući Općini Centar

Općina Centar nekoliko godina u kontinuitetu pomaže rad Javne ustanove „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“, koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koja nema riješen status i finansiranje. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 5.000 maraka ovoj ustanovi sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti.

Tim povodom su u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, njegov savjetnik za investicije Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić, u petak 25. maja 2018. godine, posjetili prostorije JU „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“ smještene u Ulici Avdage Šahinagića na broju 14. Ovom prilikom je potpisan protokol o realizaciji ovih sredstava koje će biblioteka iskoristiti za realizaciju projekta „Proizvodnja lektire za slijepe i slabovidne učenike osnovnih i srednjih škola“.

 

-Općina Centar sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem na čelu i Općinskim vijećem na ovaj način želi da pokaže koliko cijeni rad ove biblioteke. Godišnje ova biblioteka uradi oko 120 novih izdanja što ih svrstava u sam vrh izdavačke djelatnosti u našoj državi. Njihov rad je dobro osmišljen, organizovan i prepoznat. Stoga Općina Centar svake godine izdvaja finansijska sredstva za podršku njihovom radu. Proizvod biblioteke dolazi do svih njihovih korisnika u cijelom svijetu i to govori o kosmopolitskom karakteru ove institucije što za njihove korisnike život znači, objasnio je savjetnik Resić.

 

U ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica protokol je potpisao direktor Sakib Pleh koji se ovom prilikom zahvalio Općini Centar na dosadašnjoj podršci.

 

-Općina Centar nas je ove godine dodatno prijatno iznenadila kada nam je povećala iznos doniranih sredstava. Donirana sredstva ćemo iskoristiti za proizvodnju lektire za slijepe i slabovidne učenike osnovnih i srednjih škola. Osim ovog projekta također zahvaljujući povećanim sredstvima dio novca možemo izdvojiti za dostavu knjiga za stare i bolesne korisnike naše biblioteke na području Kantona Sarajevo, što radimo svakog petka, kazao je Pleh.

 

Nakon potpisivanja protokola gosti iz Centra su obišli prostorije JU „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“ gdje su se mogli uvjeriti u visoku profesionalnost uposlenika i dobru organizaciju ove ustanove. Također je ovom prilikom razgovarano da uposlenici Općine Centar dobrovoljno učestvuju u projektu čitanja knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

 

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak). Biblioteka ima knjižni fond od gotovo 26.000 bibliotečkih jedinica i više od 1.200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti