Općinsko vijeće Centar o kosom liftu na Ciglanama, Austrijskoj kući i problemima javnog prevoza

U utorak, 22. maja 2018. godine održana je 1. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

 

Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća. Na dnevnom redu su bila pitanja vezana za izgradnju kosog lifta na Ciglanama, izgradnju odnosno rekonstrukciju objekta bivše Austrijske kuće i problemima funkcioniranja javnog gradskog prevoza na području središnje sarajevske općine, posebno u padinskim dijelovima.


Neophodni koraci za izgradnju kosog lifta na Ciglana

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o definisanju elemenata za zaključivanje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta ''Kosi lift'' Ciglane. Ovaj sporazum, na koji je Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, treba da bude zaključen između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnika zemljišta s jedne strane i Općine Centar i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo kao nosilaca prava gradnje, s druge strane. Sporazumom je definisano da se pravo građenja, bez naknade za zemljište, osniva na 99 godina, a da nakon isteka tog roka vlasnik zemljišta postaje vlasnikom izgrađenog objekta. Nosioci prava građenja će nakon izgradnje kosog lifta utvrditi posebnim ugovorom svoje suvlasničke dijelove u objektu shodno investicionim ulaganjima.


Naime, u namjeri da se što prije trajno riješi dugogodišnji hronični problem funkcionisanja dotrajalog kosog lifta u naselju Ciglane Općina Centar je ponudila svoje rješenje. S obzirom na to da je na zemljištu na kojem je izgrađen lift nosilac prava raspolaganja (vlasnik) Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je uputio Zavodu za izgradnju KS prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji objekta kosi lift na Ciglanama.


Suština ovog ugovora je da Zavod za izgradnju uloži zemljište u izgradnju objekta, a da Općina Centar finansira sve druge troškove, odnosno izgradnju novog, modernog i funkcionalnog lifta, za što je u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđeno 750.000 KM. Općina je raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. 


Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da je pri kraju tenderska procedura i da slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačem i početak izgradnje kosog lifta koji ispunjava evropske sigurnosne standarde. Izgradnja bi trajala dva a najduže do tri mjeseca, a za to vrijeme građanima će biti obezbijeđen zamjenski prevoz.


Sporazum u cilju izgradnje/rekonstrukcije Austrijske kuće

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja radi izgradnje (rekonstrukcije) objekta ''Austrijske kuće''. Sporazum bi bio zaključen između Općine Centar,  Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Prema odredbama ovog sporazuma, na koji je Skupština Kantona dala saglasnost, Općina Centar je nosilac prava građenja i investitor izgradnje objekta Austrijske kuće. Pravo građenja zasniva se na 99 godina, a za to vrijeme Općina neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište čiji je vlasnik Zavod za izgradnju. Nakon izgradnje objekta Općina će ustupiti Ministarstvu pravde i uprave dio objekta za potrebe uspostavljanja Evropske kuće nacionalnih manjina, bez naknade za vrijeme dok traje pravo građenja. Nakon prestanka tog prava Zavod za izgradnju postaje vlasnik izgrađenog objekta Austrijske kuće.


Općina Centar je poduzela niz koraka u namjeri da obnovi ovaj objekat gdje bi bili smješteni Centar za zdravo odrastanje djece i Evropska kuća nacionalnih manjina. U obnovljenom objektu Austrijske kuće, u okviru Centra za zdravo odrastanje djeca bi imala priliku za besplatno obrazovanje kroz cjelodnevne radionice, kurseve stranih jezika i druge oblike edukativnih radionica. U ovaj prostor bi također bila smještena i dječija čitaonica i biblioteka.


Općina je prošle godine u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini organizovala javni anonimni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja objekta Austrijske kuće. Nakon analize pristiglih 26 radova stručni žiri je izabrao tri najbolja koje je Općina i nagradila, a objekt Austrijske kuće bit će izgrađen prema prvonagrađenom idejnom rješenju. Prema riječima načelnika Ajnadžića, slijedi izrada glavnog projekta i radovi bi mogli početi u ovoj a završeni u narednoj godini. 



Građani padinskih naselja zahtijevaju redovan gradski prevoz

Općinskim vijećnicima je prezentirana informacija o problemima fukcionisanja javnog gradskog prevoza na području općine Centar, posebno u padinskim dijelovima što je vidljivo kroz neredovne i često izostavljene GRAS-ove vožnje na nekim linijama, ukidanje važnijih autobuskih linija i drugo. Posebno su problematične autobuske i minibuske linije saobraćaja na relacijama prema Hrastovima, Nahorevu, Poljinama.


-Iako gradski prevoz nije u nadležnosti Općine Centar, kao ni druge oblasti poput sigurnosti, školstva, vodovoda i kanalizacije itd. ova lokalna zajednica ulaže značajna budžetska sredstva u njihovo poboljšanje, rekao je načelnik Ajnadžić i dodao da treba iznaći način kako bi javni prevoz redovno funkcionisao. Shodno tome predložio je nekoliko zaključaka koje je Općinsko vijeće usvojilo.


Podržan je prijedlog da se u vrijeme dok traju radovi na izgradnji kosog lifta na Ciglanama uvede ''Centrotransov'' minibuski prevoz na relaciji Zetra-ulica Antuna Hangija, Ciglane.


Jedan od usvojenih zaključaka je da Općinsko vijeće Centar izražava nezadovoljstvo javnim prevozom u padinskim dijelovima općine Centar, koji je na nezavidnom nivou, i traži od Vlade Kantona, premijera i resornog ministarstva te GRAS-a da rješavanju tog problema posvete posebnu pažnju. Također se zahtijeva od preduzeća GRAS da obavlja svoju izvornu funkciju i da se pridržava utvrđenih redova vožnje na autobuskim i minibuskim linijama. Općinsko vijeće traži da Skupština Kantona Sarajevo prije općih izbora održi tematsku sjednicu o problemima javnog gradskog prevoza koji je od interesa za općinu Centar i druge gradske lokalne zajednice.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti